Ερευνητές του ΑΠΘ “αποκωδικοποιούν” τον μεταβολισμό μας (Video)

Μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης των οργανισμών και με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, η ερευνητική ομάδα Biomic, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει καταφέρει να αποσαφηνίζει το μεταβολικό προφίλ των ανθρώπων και πώς αυτό επηρεάζεται από το τι τρώνε, από εξωγενείς παράγοντες, ή ακόμη και από τα γονίδιά τους. Έτσι, δίνεται μια πιο σφαιρική εικόνα για τις εσωτερικές διεργασίες στον έμβιο οργανισμό και διευκολύνεται η ιατρική επιστήμη στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες, αλλά και να αναπτύξει νέα φάρμακα.

Την περίοδο που διανύουμε τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Biomic, που στεγάζεται στους χώρους του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εργάζονται σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα, όπως αυτό πάνω στη νεογνική σήψη με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ή στην πολλαπλή σκλήρυνση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, την άσκηση κ.α σε συνεργασία με κλινικές ομάδες της Ιατρικής του ΑΠΘ αλλά και άλλων σχολών.

Η μεταβολομική και η βιολογία συστημάτων, με τις οποίες ασχολείται η ομάδα Biomic, αποτελούν, επίσης, βασικό πυλώνα της εξατομικευμένης ιατρικής, καθώς, μέσα από τη διάγνωση κάποιων πρώιμων σημαδιών μιας ασθένειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο σωστά τα φάρμακα, είτε ακόμη και να διαχωριστούν ασθενείς για να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Η προσέγγιση αυτή έχει κι οικονομικό όφελος, καθώς βοηθά στην ορθολογική χρήση φαρμάκων και θεραπειών και κατ’ επέκταση και στη διατήρηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fAqGFq0fN5M[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος