Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: “Οπωσδήποτε” εκλέγεται πρόεδρος στις 3 Ιουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ακολουθήσει την επιλογή του επικεφαλής της Κομισιόν, ωστόσο ο εκπρόσωπος ήταν σαφής: “Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει” η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Σήμερα το  νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο συνέρχεται στο Στρασβούργο για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές, ενώ οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν αύριο τον πρόεδρό τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, θα εξεταστούν οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσία των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τουσκ: Στην κεντροαριστερά η προεδρία της Κομισιόν, στην κεντροδεξιά Ευρωκοινοβούλιο και εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε να δοθεί η θέση του προέδρου της Κομισιόν στην κεντροαριστερή συμμαχία του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή, ενώ η “λύση Βέμπερ”, δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκά δημοσιεύματα.

«Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι υποψηφιότητες

«’Αλλοι υποψήφιοι διάδοχοι του απερχόμενου Προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο Βέλγος Φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, και ο Ιταλός Σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαρνιέρι.

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους και τώρα διεκδικούν ανώτερες θέσειςπροτείνοντας την 37χρονη Σκα Κέλερ για την Προεδρία», γράφει το Spiegel online. Η ίδια δήλωσε σχετικά: “Θέλω να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο διαφανές”.

Το Spiegel online σημειώνει επίσης ότι «Οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου και είναι τέταρτοι στο νέο κοινοβούλιο με 75 έδρες. Η Κέλερ ήταν συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, μαζί με τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερτς. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, θα διατηρήσουν και οι δύο το αξίωμά τους.

H Ευρωπαϊκή Αριστερά

Με βάση το κριτήριο της αναλογικής εκπροσώπησης των πολιτικών ομάδων, η ευρωομάδα της Αριστεράς, η οποία απαρτίζεται από 41 ευρωβουλευτές, δικαιούται έναν αντιπρόεδρο και προτείνει για τη θέση τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ακόμα μία Γερμανίδα πολιτικός προτίθεται να διεκδικήσει  ευρωπαϊκό αξίωμα.

“Θα ήθελα να είμαι υποψήφια Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, δήλωσε η πρώην ομοσπονδιακή Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ στην οικονομική ιστοσελίδα “Business Insider”.

https://twitter.com/de_sputnik/status/1145973088091287552

Σχετική είδηση:Οι ευρωβουλευτές του «Brexit» γύρισαν την πλάτη κατά την ανάκρουση του ευρωπαϊκού ύμνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος