Φ. Τσαλίκογλου στο Πρώτο: Εμβληματικό ζεύγος οι γονείς του Άλκη-Να κρατήσουμε στο μυαλό μας τις δηλώσεις τους (audio)

Εκφάνσεις βίας, γεγονότα αποτρόπαια που προκαλούν φρίκη, όλα σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές προκλήσεις για τον άνθρωπο, γίνονται μέρος μιας πραγματικότητας σχεδόν ακατανόητης, που καλείται ο καθένας να διαχειριστεί ψυχολογικά, πολύ συχνότερα από όσο ίσως αντέχει.

«Ζούμε μια πολύ πολύπλοκη εποχή. Σήμερα ο μέσος άνθρωπος βομβαρδίζεται καθημερινά μέσω των ΜΜΕ από πράγματα που προσπαθεί να «τακτοποιήσει», αλλά μοιάζουν «ατακτοποίητα» και αναφέρομαι σε αυτά τα γεγονότα αυτής της απίστευτης βίας» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου.

«Αυτή την στιγμή ζουν όλοι μια υπέρβαση του ορίου της περιφρούρησης της ανθρώπινης ζωής, της ύπαρξης. Σαν να καταλύεται το πιο ιερό θεμέλιο του πολιτισμού μας. Ακόμα και το ότι γινόμαστε δέκτες αυτών των ειδήσεων, το ότι η βία παίρνει μια μορφή καθημερινότητας, κοινοτοπίας και αυτό από μόνο του είναι ανατριχιαστικό, γίνεται ένα ανοιχτό ενδεχόμενο και αυτό τρομάζει πάρα πολύ. Τι πιο αποτρόπαιο από το να καταστρέψεις όχι έναν ξένο, αλλά έναν δικό σου άνθρωπο, ένα δικό σου πλάσμα, την γυναίκα σου, το παιδί σου. Καταλύεται ένα θεμέλιο του πολιτισμού μας» υπογράμμισε η κ. Τσαλίκογλου.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις των γονιών του Άλκη Καμπανού και την ουσία τους, έκανε λόγο για ένα εμβληματικό ζεύγος. «Ο πατέρας του είπε, «όχι άλλο αίμα», ενότητα και η μαμά είπε «όχι άλλη επικοινωνία, θρηνώ το παιδί μου». Διεκδίκησε το δικαίωμα στον θρήνο, έναν ιδιωτικό θρήνο, που δεν θα γίνει θέαμα, που δεν θα περάσει μέσα από τα κανάλια, που δεν θα γίνει εικόνα. Αυτές τις δύο προτάσεις των δύο γονιών θα έλεγα να τις κρατήσουμε στο μυαλό μας. Ο μεν πατέρας έκανε έκκληση, μας θύμισε ότι εκτός από την καταστροφικότητα, υπάρχει ζωή, ενότητα. Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται να υπερισχύουν οι ενορμήσεις του θανάτου, ο μπαμπάς του Άλκη όμως μίλησε και για τις ενορμήσεις της ζωής».

Την ίδια ώρα πάντως, εξήγησε, η πρώτη αντίδραση για τον καθένα μας  είναι η διαφοροποίηση. «Να πούμε ένα όχι εγώ, ότι αυτοί όλοι θα θέλαμε να μην ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Και όμως ανήκουν. Και το θέμα είναι πώς να προστατευτεί η κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσαλίκογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος