Φρίκη στη Νίκαια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Ελληνίδα αυτόπτης (video+update)

Τουλάχιστον 84 είναι οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε στις 12:15 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί για να δει τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν λόγω της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 120, ανάμεσά τους πολλοί τουρίστες και 50 παιδιά, οι 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Φρίκη στη Νίκαια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Ελληνίδα αυτόπτης (video+update)

Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στη Νίκαια, δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες, αν και η ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμμία αναζήτηση Έλληνα υπηκόου από συγγενή του στις προξενικές μας αρχές στην περιοχή. Οι Έλληνες που κατοικούν στη Νίκαια, το Μονακό και την Κυανή Ακτή αριθμούν περί τις 2.500, στους οποίους προστίθενται και οι φοιτητές. Οι τελευταίοι, όπως και οι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους έχουν επιστρέψει για διακοπές στην Ελλάδα.

Το χρονικό και τα νεώτερα

Ο 39χρονος δράστης που σκοτώθηκε από τις αρχές, ταυτοποιήθηκε και ήταν Γάλλος τυνησιακής καταγωγής. Ο οδηγός του φορτηγού που έκανε την αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει εντοπιστεί ή να είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Οι αρχές αναζητούν πιθανούς συνεργούς. Ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, τυνησιακής καταγωγής, είναι πιθανόν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην πόλη, μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ. Αστυνομικοί, που ερεύνησαν το φορτηγό μετά τον θάνατο του οδηγού από τα πυρά τους, βρήκαν την ταυτότητα του Μπουλέλ στην καμπίνα του φορτηγού, ανέφερε η εφημερίδα Nice-Matin, επικαλούμενη την αστυνομία. Ένα δεύτερο δελτίο ταυτότητας φέρεται να βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του φορτηγού. Γείτονες του Μπουλέλ τον περιέγραψαν ως “μοναχικό” και “σιωπηλό”. Ο άνδρας ανέβαινε πάντα στο διαμέρισμά του με το ποδήλατό του και στάθμευε σε κοντινή απόσταση ένα φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του. Δεν φαινόταν να είναι θρησκευόμενος και φορούσε συχνά κοντό παντελόνι, σύμφωνα με τον Σεμπαστιέν, ο οποίος κατοικεί σε ένα τετραώροφο κτίριο στην ίδια γειτονιά.

Η ανταποκρίτριά μας στη Γαλλία Θωμαϊς Παπαϊωάννου μεταδίδει:

Από τα τα διεθνή πρακτορεία και η Ρένα Δημητρίου μάς λέει τα νεώτερα:

Φρίκη στη Νίκαια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Ελληνίδα αυτόπτης (video+update)

 Ελληνίδα, αυτόπτης μάρτυς

Σύμφωνα με μια πηγή από κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Δείτε live το France24

Φρίκη στη Νίκαια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Ελληνίδα αυτόπτης (video+update)Δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.”Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δύο αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση της Νίκαιας, στις 14 Ιουλίου”, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Άλλες συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, τη διάσημη λεωφόρο που εκτείνεται κατά μήκος της Μεσογείου και προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, υπάρχουν πτώματα στο έδαφος, σε σειρά, καλυμμένα με λευκή σημαία, θύματα της πορείας του φορτηγού.
Λίγα λεπτά μετά το τέλος του σόου με τα πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της 14ης Ιουλίου, το βαρύ φορτηγό σφηνώθηκε μέσα στο πλήθος ανάμεσα σε τουρίστες και κατοίκους της Νίκαιας που ετοιμάζονταν να γυρίσουν στα σπίτια τους, δήλωσε δημοσιογράφος του AFP που ήταν εκεί την ώρα της επίθεσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.
“Χρειάστηκε να καλύψω το πρόσωπό μου για να μην τραυματιστώ από τα συντρίμμια”, διηγείται ο Ρόμπερτ Χόλογουεϊ υπογραμμίζοντας ότι είδε αρκετούς νεκρούς στο έδαφος, ενώ επικρατούσε χάος. “Ήταν περίπου εκατό μέτρα μακριά μου, είχα μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να απομακρυνθώ”, πρόσθεσε.
Αρκετές μαρτυρίες περιγράφουν ανθρώπους να πηδούν κάτω από τη λεωφόρο, για να βρεθούν στην ακτή ώστε να σωθούν από το φορτηγό.
Η 37χρονη Μαρί εργάζεται στην υπηρεσία ασφάλειας στη Villa Massena, δύο βήματα από το σημείο της επίθεσης, όπου είχε οργανωθεί μεγάλη βραδιά για την εθνική γιορτή. “‘Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν να βρουν κάπου καταφύγιο”.
“Υπήρχαν παιδιά, ποδοπατούνταν…”, αφηγείται γεμάτη κατάπληξη, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της μέσα στη νύχτα, περνώντας από άδειους δρόμους πλέον, όπου περιπολούν ακόμη βαριά οπλισμένοι πολλοί στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Ναντέρ, διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV πως είδε όλη τη σκηνή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αρχικά νόμισε ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του φορτηγού. “Ήμουν στο δρόμο. Το φορτηγό σταμάτησε μπροστά μου, αφού θέρισε πολύ κόσμο”. Σύμφωνα με τον Ναντέρ, ο οδηγός έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί την αστυνομία. “Οι αστυνομικοί τον σκότωσαν και φαινόταν το κεφάλι του πεσμένο στο παράθυρο του φορτηγού”.

Μεγάλη σύγχυση
Στην παράκαμψη ενός δρόμου, ένα παπούτσι με τακούνι, στο μέσο του οδοστρώματος , μαρτυρά τον πανικό που κυρίευσε τον κόσμο.
“Επικρατούσε μεγάλη σύγχυση. Δεν θυμάμαι να είδα το φορτηγό να τρέχει”, ανέφερε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC η Αυστραλέζα ‘Εμιλι Γούτκινς, που βρισκόταν μερικές δεκάδες μέτρα από το φορτηγό τη στιγμή της επίθεσης. “Ακούγονταν κραυγές από το σημείο όπου ήταν το φορτηγό, ο κόσμος έτρεχε προς εμάς, χωρίς να ξέρει τι συνέβαινε, ή γύριζε πίσω και μετά άρχιζε να τρέχει πάλι”.
“Τρέχοντας, άκουσα αυτό που θεωρούσα εκείνη την ώρα ότι ήταν πυροτεχνήματα ή βεγγαλικά”, πρόσθεσε. Οι άνθρωποι παραπατούσαν, προσπαθούσαν να μπουν στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα γκαράζ, παντού αρκεί να μην είναι στο δρόμο”.
Πολύ γρήγορα μετά την επίθεση, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν, όπως για μια ομηρεία στο τάδε ή το δείνα εστιατόριο, εκδηλώσεις πανικού επαναλαμβάνονται. Η πλατεία Μασενά, στο κέντρο της Νίκαιας, είναι αποκλεισμένη όπως και η Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Τελικά, το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά ομηρεία…

Ένας μοτοσικλετιστής επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, που έπεσε χθες το βράδυ πάνω στο πλήθος στη Νίκαια, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα του οχήματος που κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, αλλά έπεσε στη διάρκεια της προσπάθειάς του, σύμφωνα με την αφήγηση του γερμανού δημοσιογράφου Ρίχαρντ Γκούτγιαρ.
“Βρισκόμουν στο μπαλκόνι (ενός ξενοδοχείου) που βλέπει στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ και κοιτούσα τους ανθρώπους που γιόρταζαν (την 14η Ιουλίου), όταν ξαφνικά ένα φορτηγό κινήθηκε προς την κατεύθυνση του πλήθους”, αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Βερολίνο.
“Οδηγούσε πολύ αργά, αυτό ήταν το εντυπωσιακό”, συνέχισε αυτός ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος. “Και τον ακολούθησε ένας μοτοσικλετιστής που κινήθηκε πίσω του και ο μοτοσικλετιστής προσπάθησε να τον περάσει και προσπάθησε μάλιστα να ανοίξει την πόρτα του οδηγού του φορτηγού”, εξήγησε ο Γκούτγιαρ

Σχετική είδηση: Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στη Νίκαια (update)
Καρέ – Καρέ ο τρόμος στη Νίκαια (photos & videos update)

Φρίκη στη Νίκαια – Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Ελληνίδα αυτόπτης (video+update)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος