Γ. Καραγιαννίδης: Το μέλλον της έρευνας είναι διεπιστημονικό (Video)

Ένας από τους Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, βάσει των δημοσιεύσεων και των ετεροαναφορών, είναι ο καθηγητής ψηφιακών και τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ Γιώργος Καραγιαννίδης.

Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 τέτοιου είδους διακρίσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της ερευνητικής του ομάδας, τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα σημείωσε ότι η έρευνα, από την οποία προέκυψαν οι δημοσιεύσεις και οι ετεροαναφορές, γίνεται εξολοκλήρου στο τμήμα Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ, που στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 70 καλύτερα του κόσμου.

Ο κ. Καραγιαννίδης σχολίασε ότι το 2020 η πανδημία σφράγισε όλους τους τομείς της έρευνας και ανέδειξε ότι το μέλλον της έρευνας είναι διεπιστημονικό. Όπως είπε τα τελευταία 15 χρόνια έγιναν τρομακτικές αλλαγές που σφράγισαν την κοινωνία και την οικονομία, οι οποίες έχουν σαν βάση την τεράστια ανάπτυξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Αυτές οι νέες δυνατότητες ευνόησαν την διεπιστημονική έρευνα την περίοδο της πανδημίας, διαφορετικά δεν θα ήταν δυνατή η αντιμετώπισή της και η ανάπτυξη εμβολίου. Η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησαν ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτούνταν κατά το παρελθόν για την παρασκευή εμβολίων, είπε, και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο που η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία Pfizer επενδύσει σε ένα κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη που δεν ασχολείται με την φαρμακολογία αλλά με το ΑΙ και το machine learning.

Ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 ξεχώρισε την εκκίνηση της τεχνολογίας 5G και στη χώρα μας.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=FUYEVolhalI[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος