Γ. Κατρούγκαλος στο Πρώτο: Η έκρηξη των ανισοτήτων υπονομεύει την ίδια την δημοκρατία, όχι μόνο το κοινωνικό κράτος (audio)

«Τα προβλήματα της φτώχειας και της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, η αίσθηση ότι η ζωή μας χειροτερεύει και ότι δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, είναι σταθερές στην Ευρώπη τις τελευταίες 4 δεκαετίες τουλάχιστον, όταν σπάσαμε την συμφωνία, τον ιστορικό σύνδεσμο για το κοινωνικό κράτος και επικράτησε αυτή η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία» ήταν το σχόλιο του βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με τις Γαλλικές εκλογές, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Γερμανία έχει συμβάλει καθοριστικά σε αυτό και γιατί η γερμανική πολιτική στο επίπεδο της οικονομίας δίνει τον τόνο στην Ευρώπη και γιατί πέρα από την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που και στο εσωτερικό της Γερμανίας φτωχαίνουν τους Γερμανούς, αυτή είναι η καθοδηγήτρια δύναμη της οικονομικής ενοποίησης.

«Πολιτικές που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους στρώνουν τον δρόμο στην ακροδεξιά. Στην Γαλλία αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό, ότι ένας στους τρεις, γιατί δεν είναι μόνο η Λεπέν είναι και ο Ζεμούρ, από επιλογή ψηφίζει ακροδεξιά, στην χώρα της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και των κοινωνικών επαναστάσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε πως αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ο Μακρόν, ανεξάρτητα από τις ορθές του θέσεις του στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, στο εσωτερικό της χώρας του ήταν ένας Πρόεδρος για τους πλούσιους. «Στην Γαλλία κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα με τον διεμβολισμό δεξιάς και σοσιαλιστών από τον Μακρόν, εξαφανίστηκαν αυτά τα κόμματα» συμπλήρωσε.

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει ένα δίλημμα. Ή θα ταυτιστεί με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού οπότε θα εξατμιστεί- να θυμίσω ότι στα λόγια ο Ντάισενμπλουμ ήταν σοσιαλδημοκράτης, αυτός που εφάρμοσε τις χειρότερες πολιτικές λιτότητας στο Eurogroup και σε βάρος της χώρας μας. Η περίπτωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα ήταν αποτέλεσμα αυτή της ταύτισης με τον νεοφιλελευθερισμό που ευτυχώς ο κ. Ανδρουλάκης διαφοροποιεί την θέση του, πρέπει να το πω αυτό.  Αντίθετα, Ισπανία, Πορτογαλία που απορρίφθηκε ο νεοφιλελευθερισμός και επιχειρήθηκε η σύγκλιση με την αριστερά και καλύτερα κοινωνικά αποτελέσματα υπήρχαν και απομονώθηκε ο ακροδεξιός λαϊκισμός. Όσοι θέλουν να μην γίνονται συνεχώς οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, που αντιλαμβάνονται ότι η έκρηξη των ανισοτήτων υπονομεύει την ίδια την δημοκρατία, όχι μόνο το κοινωνικό κράτος, να συνεργαστούν. Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε αυτή την νεοφιλελεύθερη συναίνεση με μια άλλη κοινωνική» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος