Γαλλία: Αντιμέτωπος με την Λεπέν ο “αρχάριος” Μακρόν (video)

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών με 23,75% και θα αναμετρηθεί, στο β’ γύρο, στις 7ης Μαΐου, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία συγκέντρωσε το 21,53%. Ο συντηρητικός Φιγιόν και ο αριστερός Μελανσόν που συγκέντρωσαν ποσοστό, γύρω στο 20%. Φιγιόν και Αμόν αναγνώρισαν την ήττα τους και εξέφρασαν την στήριξή τους στον Μακρόν ώστε να ηττηθεί η Ακροδεξιά. Είναι η πρώτη φορά από την μεταπολεμική περίοδο της Γαλλίας που τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα εκτοπίζονται από τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης ενώ στον τελικό της 7ης Μαΐου, όπως όλα δείχνουν, θα επικρατήσει ο νεαρότερος στην ιστορία υποψήφιος, ο 39χρονος Μακρόν.

Η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεκίνησε ήδη, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου και σύμβουλο της Μαρίν Λεπέν να εξαπολύει επίθεση εναντίον του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Εμανουέλ δεν είναι πατριώτης. Ξεπούλησε τις εθνικές εταιρείες, επέκρινε τη γαλλική κουλτούρα», κατήγγειλε ο Φλοριάν Φιλιπό, χαρακτηρίζοντας τον πρώην τραπεζίτη «αλαζόνα», επικρίνοντας και το εορταστικό δείπνο του Μακρόν στο πολυτελές εστιατόριο Rotonde μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris, ο Μακρόν θα επικρατήσει της Λεπέν στον δεύτερο γύρο με 64% έναντι 36%. Ανάλογο αποτέλεσμα προβλέπει και η δημοσκόπηση του Ipsos/Sopra/ Steria.

Στις δηλώσεις του μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να είναι Πρόεδρος όλων των Γάλλων “για να ηττηθεί ένα σύστημα που δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα επί 35 χρόνια”. Αντίθετα, η αντίπαλος του Μαρίν Λεπέν, μίλησε για “ιστορικό αποτέλεσμα με διακύβευμα την επιβίωση της χώρας”, καλώντας όλους τους Γάλλους να την στηρίξουν στο δεύτερο γύρο.

“Απέναντι στο μέτωπο της ακροδεξιάς” ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν που συγκέντρωσε το 19.4%, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον Μακρόν όπως και ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν που τερμάτισε με το δεύτερο χειρότερο ποσοστό από το 1960 (6%), χρεωμένος, όπως σχολίασαν αναλυτές, τον θυμό των ψηφοφόρων για την προεδρία Ολάντ.

Εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη χώρα, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας Πιέρ Λοράν και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αντιταχθούν στην υποψήφια της λαϊκιστικής και ξενοφοβικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Με τους δημοσκόπους να προειδοποιούν ότι οι ψηφοφόροι του θα στραφούν στην Μαρίν Λεπέν στον τελικό γύρο, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν που συγκεντρώνει το 19.64%, αρνήθηκε να κάνει υποδείξεις καλώντας τη βάση του κόμματος του να εκφραστεί κατά βούληση μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων.

Της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και εκατοντάδες διαδηλωτές που δήλωναν «αντιφασίστες». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες ενώ κρατούνται 24 άτομα για τα επεισόδια.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Μακρόν και τον συνεχάρη για την είσοδό του στον δεύτερο γύρο.
Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ικανοποίηση για την επιτυχία Μακρόν από τη Γερμανική καγκελαρία και τον Μάρτιν Σουλτς.

Στο μεταξύ άρχισαν να αποτυπώνονται στο χάρτη τα αποτελέσματα της καταμέτρησης (Μωβ: Λεπέν /Φούξια: Μακρόν) σύμφωνα με το γράφημα του γαλλικού υπουργείου εσωτερικών.

Σχετική είδηση:Μακρόν και Λεπέν στον Β’ γύρο – Φιγιόν, Αμόν δίνουν ψήφο στον Μακρόν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος