Γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στα σχέδια του ESM μετά την αξιολόγηση (video)

Κλείσιμο αξιολόγησης, συμφωνία, ψήφιση νομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα και συζήτηση για το χρέος. Με την τήρηση του ανωτέρω οδικού χάρτη χωρίς αποκλίσεις, ως πρώτη προτεραιότητα, πορεύεται η Αθήνα για τις επόμενες εβδομάδες την ώρα που βάζει φρένο σε κάθε συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο. Εκτός Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στην άρνησή του, την ίδια ώρα όμως στον ESM καταστρώνουν με λεπτομέρεια σχέδια για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Εφόσον κλείσει η β’αξιολόγηση, υπάρχουν και εδω πληροφορίες οτι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Στο δρόμο για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης , με τελικό ζητούμενο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η Αθήνα θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Κεντρικός στόχος ως τις 28 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το EUROWORKING GROUP, να έχει κλείσει η β΄αξιολόγηση. Ακολουθεί στις 5 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του EUROGROUP, στο οποίο αναμένεται o ESM να ανακοινώσει ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ελαφρύνει το χρέος κατά 65 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο ESM φέρεται να επεξεργάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του βραχυπρόθεσμου μέρους τους χρέους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χαμηλό σταθερό επιτόκιο.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη γραμμή άρνησης μιας διαγραφής του ελληνικού χρέους, όπως τη ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί όπως υποστηρίζει δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Εμμεση απάντηση στις θέσεις Σοϊμπλε από τη Λισαβόνα έδωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι χώρες οι οποίες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους τους για να επενδύσουν περισσότερο». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Όσες (χώρες μέλη) αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών τους στόχων. Κατά την άποψή μου, η λιτότητα τελειώνει. Αλλά δεν τελειώνουν οι κανόνες και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές».

Στο μεταξύ φρένο στη συζήτηση περί 4ου μνημονίου βάζει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Μιλώντας στην real news τονίζει: «Δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής ενός νέου μνημονίου. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας του σημερινού προγράμματος. Η Κατερίνα Παπανατσιου, υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει στον Γιώργο Αυτιά του ΣΚΑΪ: «Νομίζω ότι αρκετά έχει πληρώσει ο λαός μας , δεν σηκώνει περισσότερα πράγματα…”

Ο σχεδιασμός είναι μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, να έχουν να ψηφιστεί, τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα, για τα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το πλαστικό χρήμα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Μιχαήλ Γελαντάλις

Σχετική είδηση: Υπό επεξεργασία η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές – Πείσμα Σόιμπλε (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος