Ερντογάν: Επέκταση των επιχειρήσεων σε Συρία, ακόμα και σε β. Ιράκ (video)

Η Τουρκία θα διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και σε άλλες πόλεις της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την κατάληψη του θύλακα του Αφρίν από τις δυνάμεις της Άγκυρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ, λεηλασίες και βανδαλισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο του Αφρίν. «Ηθική ευθύνη» φέρει η διεθνής κοινότητα, καταγγέλλει εκπρόσωπος του Συριακού Κουρδιστάν στη Γαλλία.

Δεκαπέντε παιδιά και δύο γυναίκες, που είχαν βρει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε ένα σχολείο στην Αρμπίν στην ανατολική Γούτα, σκοτώθηκαν σήμερα από μια αεροπορική επιδρομή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Παίρνοντας χθες τον έλεγχο της πόλης Αφρίν, αφήσαμε πίσω μας το σημαντικότερο στάδιο της επιχείρησης που ονομάζεται “Κλάδος Ελαίας”», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τώρα θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ (Ιεράπολη), το Άιν αλ Αράμπ (σ.σ η αραβική ονομασία του Κομπάνι), το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι μετά το Αφρίν, οι τουρκικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Μανμπίτζ, σε απόσταση περίπου 100 χλμ ανατολικά.

Εντούτοις, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που στηρίζουν τους YPG στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ενεργήσει εγκαίρως εναντίον των μονάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

«Εάν σκοπεύετε να το κάνετε, κάντε το. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε, κάποια νύχτα, εμείς θα μπορέσουμε να εισέλθουμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) “Κλάδος Ελαίας” εκεί κάτω», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν.

Για «σαφή κλιμάκωση» της έντασης στη Συρία έκανε λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Για την «απογοητευτική» κατάσταση στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι. Η Συρία οδεύει προς έναν καταστροφικό διαμελισμό και το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να κάνει την επανεμφάνιση του αν δεν επιτευχθεί μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία” προειδοποίησε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η Ρωσία εμπόδισε σήμερα τη διεξαγωγή μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα συζήτησης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. «Δεν βλέπουμε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Γενάδι Κουζμίν, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

“Όλα λειτουργούν στην Συρία” λέει ο Άσαντ

«Ο δρόμος είναι ανοιχτός…όλα λειτουργούν πλέον στην πόλη και στη Συρία». Με κουστούμι, χωρίς γραβάτα, φορώντας γυαλιά ηλίου, στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ οδηγεί από το κέντρο της Δαμασκού προς τη συνοικία Τζισρίν της ανατολικής Γούτας, που κατέλαβε ο στρατός αργά την Παρασκευή, για να συναντήσει στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η μακροπρόθεσμη πρόκληση της Συρίας θα είναι η «επανένταξη» των παιδιών που μεγάλωσαν υπό την εξουσία των ανταρτών, σημειώνει ο Άσαντ. «Αυτή η γενιά έζησε πέντε χρόνια με σκοτεινές σκέψεις και με στοιχεία που μοιάζουν με μέρες του Μεσαίωνα», είπε.

«Η διεθνής κοινότητα φέρει ηθική ευθύνη»

Η διεθνής κοινότητα φέρει «ηθική ευθύνη» για την «αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση» των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν, όπου διεξάγεται μια αληθινή «εθνοκάθαρση», κατήγγειλε ο Χάλεντ Ίσα, εκπρόσωπος στη Γαλλία του Συριακού Κουρδιστάν.

«Αισθανόμαστε απογοήτευση βλέποντας πως οι μαχητές που πολεμούσαν θαρραλέα εναντίον του ΙΚ, αφήνονται στο έλεος του τουρκικού στρατού που είναι σύμμαχος των τζιχαντιστών, εγκαταλειμμένοι κάτω από τις βόμβες της Άγκυρας», λέει ο Χάλεντ Ίσα.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος