Η Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra και η The Underground Youth Orchestra στο Στούντιο C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Η Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra από το Βερολίνο σε μια μοναδική εμφάνιση μαζί με την ελληνική The Underground Youth Orchestra την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 21.00 στο Στούντιο C του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε απευθείας μετάδοση από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

L. V. Beethoven: Εισαγωγή Κοριολανός (JSO-UYO)
Ελευθέριος Βενιάδης: Πενθεσίλεια (JSO-UYO)
J. S. Bach: Κονσέρτο για δύο βιολιά σε Ρε Μινόρε BWV 1043
Σολίστ: Julia Kasprzak και Maya Kasprzak (9 και 12 ετών)
R. Vaughan-Williams: Fantasia on Greensleeves
E. Grieg: Σουίτα Holberg
G. Bizet: Σουίτα Carmen No 1 (JSO-UYO)

Διεύθυνση: Catherine Larssen-Maguire
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης, Prof. Anita Rennert
Παρουσίαση: Αλίνα Γιαλίνη
Ήχος: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης, Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Το Ινστιτούτο Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Γερμανίας με σκοπό την προώθηση ιδιαίτερα ταλαντούχων νέων μουσικών. Το πρώην Ωδείο Stern, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στον Εβραίο μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγού Julius Stern, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου το 1966. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του για νέους μουσικούς το κατέστησε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα του είδους του στην Ευρώπη. Στους πρόσφατους απόφοιτους συμπεριλαμβάνονται ο τσελίστας Alban Gerhardt, η βιολονίστα Viviane Hagner και ο πιανίστας Severin von Eckardstein.

Στο Ινστιτούτο Julius Stern, μαθητές από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης λαμβάνουν μουσική κατάρτιση μέχρι να φθάσουν στην ηλικία για κανονικές μουσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών. Διδάσκονται από διάσημους καθηγητές και καθηγήτριες από το UdK με πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία προικισμένων παιδιών και νέων. Εκτός από τα δικά τους ατομικά μαθήματα, οι μαθητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να παίζουν μουσική δωματίου, καθώς και να συμμετέχουν στην ορχήστρα Kammerorchester Julius Stern.

Η Catherine Larsen-Maguire γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και ζει στο Βερολίνο. Έπειτα από δέκα χρόνια ως πρώτο φαγκότο στην KomischeOper Berlin, όπου επίσης διηύθυνε συναυλίες και οπερατικές παραστάσεις, άρχισε από το 2012 να επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας.

Το ρεπερτόριο της Catherine Larsen-Maguire κυμαίνεται από το μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική και έχει διευθύνει τις πρώτες εκτελέσεις πολλών έργων.

Η Underground Υouth Orchestra ιδρύθηκε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-24 ετών, και συμπληρώνεται από τέσσερις επαγγελματίες μουσικούς, τους Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, AntonelaCefa, και Όσβαλντ Αμιράλη, που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση και μελέτη της ορχήστρας. Ο Κώστας Ηλιάδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Ορχήστρας.

Μέχρι τώρα η UYO έχει πραγματοποιήσει πάνω από 50 συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

H Underground Youth Orchestra και το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου Universität der Künste συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νεανικών ορχηστρών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής που περιλαμβάνει αμοιβαίες επισκέψεις των δύο ορχηστρών σε Ελλάδα και Γερμανία, αντιστοίχως, και την πραγματοποίηση μιας κοινής συναυλίας σε κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεότητας και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος