Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο-Ασύλληπτος ο δράστης (video)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο, μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq. Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισε νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το χθεσινό μακελειό, όπου 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 48 τραυματίστηκαν. Τα αιματηρά γεγονότα όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στην Άγκυρα και τη Ζυρίχη έχουν προκαλέσει τον καθολικό αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας τους. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία ο συλληφθείς, ένας 23χρονος Πακιστανός, δεν είναι ο δράστης του μακελειού. “Έχουμε λάθος άντρα”, ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι ο 23χρονος αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το χθεσινό μακελειό ενώ απέστειλε τα συλληπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων. Η Μέρκελ χαρακτήρισε Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο-Ασύλληπτος ο δράστης (video)τρομοκρατική ενέργεια τη χθεσινή επίθεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε συστράτευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν θα φοβηθούμε. Θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι, επεσήμανε.

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι θα ήταν ιδιαίτερα σκληρό αν αποδειχθεί ότι ο δράστης ήταν πρόσφυγας που είχε ζητήσει άσυλο, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί και ο δράστης θα τιμωρηθεί αυστηρά.

Ο 23χρονος Πακιστανός μετανάστης που φέρεται ότι οδήγησε το φορτηγό ανακρίθηκε από τις γερμανικές αρχές, ενώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στον καταυλισμό όπου διέμενε. Όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, επικαλούμενο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, ο 23χρονος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με το μακελειό.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο 23χρονος είχε καταθέσει αίτηση για άσυλο, ενώ είχε έρθει στη Γερμανία στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2016.

Τελικά, δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία και η γερμανική αστυνομία προχώρησε στην απελευθέρωσή του.

“Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο”, δήλωσε νωρίτερα ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. “Κι ως εκ τούτου, έχουμε μία νέα κατάσταση. Ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση”, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την ίδια πηγή Die Welt.

Μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Η αστυνομία του Βερολίνου συνιστά στους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ ο επικεφαλής του Σώματος δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν ο συλληφθείς είναι ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε πάνω στην κατάμεστη αγορά.

Την ίδια ώρα ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην καμπίνα του φορτηγού πιστεύεται ότι ανήκει στον Πολωνό οδηγό του οχήματος.
Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βραδεμβούργου Καρλ-Χάιντζ Σρέτερ, μιλώντας από το Πότσνταμ κι αναφερόμενος σε πληροφορίες από τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε με τους υπουργούς Εσωτερικών άλλων κρατιδίων, διευκρίνισε ότι ο πολωνός οδηγός ήταν θύμα κι όχι δράστης.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο-Ασύλληπτος ο δράστης (video)Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο Βερολίνο θα παραμείνουν σήμερα κλειστές στη μνήμη των θυμάτων, και διευκρίνισε ότι άλλες χριστουγεννιάτικες αγορές και μεγάλες εορταστικές διοργανώσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα και τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας θα αποφασιστούν επί τόπου.

“Ο,τι κι αν συνεχίσουμε να πληροφορούμαστε για το ακριβές υπόβαθρο και για τα κίνητρα των δραστών, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ελευθερία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαρακτήρισε “επίθεση” τη σφαγή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Η αστυνoμική παρουσία στο Βερολίνο θα αυξηθεί κατά πολύ», είπε ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης- κρατίδιο του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ. Και μάλιστα όχι μόνο στις εισόδους των χριστουγεννιάτικων αγορών, αλλά σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, είπε ότι επανεξετάζεται το σχέδιο ασφάλειας για τις εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στην πόλη. «Παρακαλούμε τους Βερολινέζους να μην αποθαρρύνονται», προσέθεσε ο Α. Γκάιζελ. Εν τούτοις η κίνηση στο μετρό και την πόλη ήταν ακόμα σήμερα το μεσημέρι υποτονική.

Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Δρέσδης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ύψωσαν τσιμεντένια οδοφράγματα γύρω από την Striezelmarkt, μία από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στη χώρα για να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο-Ασύλληπτος ο δράστης (video)
Η πύλη του Βραδεμβούργου φωτισμένη στα χρώματα της γερμανικής σημαίας

Παγκόσμια κατακραυγή-Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όπου τη διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της.

«Τα βαθιά τους συλλυπητήρια» για τα θύματα της επίθεσης καθώς και τη διαβεβαίωση ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθεια των χωρών τους για να διαλευκανθεί η επίθεση, εξέφρασαν στην καγκελάριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή υψηλού επιπέδου στη Γαλλία. «Εχουμε υψηλό επίπεδο απειλής και έχουμε επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τη Γερμανία.

Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθούν, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στον απόηχο της επίθεσης με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Αντίθετα, χαρακτήρισε «άχρηστη» και δαπανηρή την επαναφορά των εθνικών συνόρων εντός της ΕΕ. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι οι αυξημένοι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων θα μπορούσαν να συμβάλουν στον εντοπισμό των τρομοκρατών.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Βερολίνο-Ασύλληπτος ο δράστης (video)
Προληπτικά μέτρα ασφαλείας από μονάδες της αντιτρομοκρατικής σε κεντρική αγορά της Βουδαπέστης

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε “σοκαριστική”.
“Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του”, έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου τίθενται οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αυστρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος για να αποφεύγεται η επίσκεψη σε δημόσιες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.

Σχετική είδηση: Τρόμος στην καρδιά του Βερολίνου-«Πιθανή επίθεση» λέει η Γερμανία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος