ΗΠΑ-Αϊόβα: Χάος στις προκριματικές των Δημοκρατικών-Νικητής ο Τραμπ στις εσωκομματικές των Ρεπουμπλικάνων

Η πρώτη ψηφοφορία στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα μετατράπηκε χθες, Δευτέρα, σε φιάσκο απουσία επίσημων αποτελεσμάτων, κάτι που ώθησε τον 78χρονο γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να διεκδικήσει τη νίκη έναντι του μετριοπαθούς 38χρονου πρώην δημάρχου πόλης στην Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζετζ, στην κούρσα για να επιλεγεί ο μελλοντικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύκτας τα δικά της μερικά δεδομένα που αφορούσαν το 40% των εκλογικών τμημάτων «εξαιτίας της ανικανότητας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αϊόβα να δημοσιεύσει αποτελέσματα» λόγω ενός τεχνικού προβλήματος.

Τα στοιχεία αυτά φέρουν τον «Μπέρνι» επικεφαλής με 28,62% μπροστά από τον Πιτ Μπούτιτζετζ (25,71%) και τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18,42%), η οποία ανήκει επίσης στην αριστερά του κόμματος.

Κακή επίδοση του Μπάιντεν

Ένα από τα κύρια διδάγματα απ’ αυτούς τους αριθμούς, εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι η κακή επίδοση του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, ο οποίος έρχεται μόλις τέταρτος με 15,08% ενώ ήταν επί μήνες στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Τον πέρασε ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που έχει ελπίδες να φθάσει στον Λευκό Οίκο, ενώ μάλιστα σε απόσταση αναπνοής πίσω του βρίσκεται μια άλλη μετριοπαθής γερουσιαστής, η Έιμι Κλόμπουτσαρ, η οποία ουδέποτε κατάφερε να «απογειωθεί» σε εθνικό επίπεδο.

Εξι ώρες μετά την έναρξη των συνελεύσεων, των caucus, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα –όχι πριν από σήμερα, σύμφωνα με ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι οργανωτές έκαναν λόγο για «ανακολουθίες» στη συγκέντρωσή των αποτελεσμάτων και εξηγούσαν πως θέλουν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία των δεδομένων.

Πάντως διέψευσαν οποιαδήποτε παρατυπία, ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ κατηγόρησε αμέσως τους ηγέτες των Δημοκρατικών για απάτη.

Η ομάδα του Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους οργανωτές ζητώντας «εξηγήσεις».

Αυτό το φιάσκο ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη πολύπλοκο σύστημα με περίπου 1.700 «caucus» ή λεγόμενες συνελεύσεις όπου οι ψηφοφόροι συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τον υποψήφιό τους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε δύο γύρους που διεξάγεται σε ατμόσφαιρα μερικές φορές θυελλώδη.

Από τα χρόνια του 1970, η Αϊόβα, μικρή αγροτική Πολιτεία που είναι χιονισμένη αυτή την εποχή του χρόνου, ξεκινάει τη σεζόν των προκριματικών. Είναι σημαντική επειδή είναι η πρώτη: δεν δίνει παρά λίγους αντιπροσώπους που θα κληθούν τελικά να αναδείξουν τον υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, όμως ένα καλό αποτέλεσμα ή μια κακή επίδοση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική μιας υποψηφιότητας.

Σάρωσε ο Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του κέρδισε με διαφορά τα ρεπουμπλικανικά «caucus» στην Αϊόβα.

Προβλέπεται πως θα είναι – με τεράστια διαφορά – ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στην Άιοβα για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσαν το CNN και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, αφού συνάντησε πρακτικά μηδενική αντίσταση.

Οι δύο μάλλον άγνωστοι αντίπαλοι του Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία μετά βίας εξασφάλισαν ο καθένας το 1% των ψήφων, σύμφωνα με τους New York Times.

Η σκιά του Τραμπ πλανάται στις προκριματικές των Δημοκρατικών: ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης πριν αθωωθεί σχεδόν σίγουρα αύριο, Τετάρτη, στη δίκη του με ερώτημα την καθαίρεσή του.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έχει συγκεντρώσει τους εκλογικούς του πόρους σε Πολιτείες που ψηφίζουν αργότερα και δίνουν πολλούς αντιπροσώπους ενόψει του χρίσματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος