ΗΠΑ: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου της εταιρίας “Moderna”(video)

Θετικά αποτελέσματα στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και ειδικά στην παράμετρο της ασφάλειας δίνει το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράγεται από την αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας “Μoderna”.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οχτώ εθελοντές, που πήραν μέρος στις κλινικές δοκιμές, ανέπτυξαν αντισώματα παρόμοια με αυτά των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από τον ιό. Μάλιστα, όσοι έλαβαν μεγαλύτερη δόση του πειραματικού εμβολίου, ανέπτυξαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με εκείνους που είχαν ιαθεί από τον Covid 19

“Διαπιστώσαμε επίσης ότι σε ποντίκια, που είχαν προσβληθεί από τον SARS-COV-2, η ίδια δόση εμβολίου που προκαλεί αυτά τα αντισώματα, προστατεύει επίσης το ποντίκι από τον πολλαπλασιασμό του ιού στους πνεύμονες”, επεσήμανε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna.

Με δεδομένο ότι το εμβόλιο, το οποίο περιέχει γενετικό υλικό του ιού, δεν είχε σοβαρές παρενέργειες, η εταιρεία πήρε το πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να περάσει στις αρχές Ιουλίου στη δεύτερη φάση της δοκιμής με περισσότερους συμμετέχοντες, ενώ ήδη εξετάζει τις δυνατότητες μαζικής παρασκευής του εμβολίου.

“Συνήψαμε προσφάτως συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής φαρμάκων, τη Lonza, προκειμένου να παρασκευάσουμε το εμβόλιο και σε άλλα μέρη, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες. Στόχος μας είναι η παρασκευή εκατομμυρίων εμβολίων έως το τέλος του χρόνου. Θα μπορούσαμε να φθάσουμε το ένα δισεκατομμύριο το 2021” προσθέτει ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της “Moderna”

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές εμβολίου σε ανθρώπους, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι δοκιμές σε ζώα είχαν ως αποτέλεσμα ηπιότερα συμπτώματα και αποφυγή της πνευμονίας, χωρίς ωστόσο να καταπολεμάται ο ιός.

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος