Ισχυρή βούληση στη G7 για συμφωνία στο Eurogroup – Σαπέν: Η μπάλα στην Ευρώπη (video)

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σύμφωνα με παράγοντες της ευρωζώνης για μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας.

«Είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ενός υπερβολικά μεγάλου κεφαλαίου λιτότητας και θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο, το οποίο θα βασίζεται σε ανάπτυξη και επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 έληξαν με θετικό πρόσημο και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα πηγή της Ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαίου.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση EuroWorking Group της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

«Πρέπει τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να είναι αξιόπιστα κι επαρκώς φιλόδοξα προκειμένου να μπορέσουμε να καθησυχάσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7.

Ο Κερέ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι του Eurogroup της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος