Ισχυρός παγετός και χιόνια- Στο μάτι του “Τηλέμαχου” η Εύβοια (video)

Ο “Τηλέμαχος” έφερε ήδη πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, και τα “προεόρτια” ξεκίνησαν στην Αττική με δυνατή “μπόρα χιονιού” στην Πάρνηθα και χιονόπτωση στο Καπανδρίτι. Μετά τις 5 το απόγευμα αναμένεται η επιδείνωση, από το ύψος της Λειβαδιάς μέχρι το κέντρο της Αθήνας αλλά και παράκτια, ανατολικά και νότια. Για το κέντρο της Αθήνας δεν αποκλείεται το χιόνι να φτάσει στα 10 εκατοστά, σε περιοχές πάνω από 200 μέτρα. Σύμφωνα πάντως με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα έχει τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία». Από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα ανέβει ως και στους 15 βαθμούς, ενώ οι νοτιάδες θα ενισχυθούν σημαντικά, συνοδεία βροχοπτώσεων.

Αναλυτικότερα, για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Αποκαταστάθηκε πριν από το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου- Πόρτο Γερμενού Αττικής που είχε διακοπεί λόγω παγετού.

Αποκλεισμένα παραμένουν χωριά στην Ευρυτανία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.

Ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι Δράμας, ενώ την ίδια ώρα στη Δ. Μακεδονία- Θράκη, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ήταν στα Γρεβενά με τον υδράργυρο να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και -9 βαθμούς σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα.

Ολικός παγετός σε Θεσσαλονίκη- κεντρική Μακεδονία

Ο παγετός είναι σχεδόν ολικός δυο 24ωρα μετά την χιονόπτωση. Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη, καθώς και η επαρχιακή οδός Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Τις μεγαλύτερες δυσχέρειες λόγω παγετού αντιμετωπίζει η ορεινή Χαλκιδική. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Λαγκαδά, Ωραικοκάστρου και θερμαϊκού. Κλειστό θα παραμείνει και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, όπως και το ΙΕΚ Λαγκαδά.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση των βλαβών. Η Κασσάνδρα Χαλκιδικής χωρίς ρεύμα επί δυο 24ωρα.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 82ο έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τρία Πέντε Πηγάδια, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας–Δασκίου. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις δημοτικές οδούς Νάουσας–Ροδοχωρίου και Νάουσας–Αρκοχωρίου.

Στο νομό Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας–Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού–Σκρα, και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στην Πιερία αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού–Κολινδρού. Στον νομό Πέλλας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών–Λαϊλιά όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αρκετά σημεία κυρίως του επαρχιακού δικτύου στη Χαλκιδική παρουσιάζουν δυσχέρειες και οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας–Ολυμπιάδος, Αρναίας–Στανού, Παλαιοκάστρου–Ταξιάρχη καθώς και μέσα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής.

Φλώρινα: Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τρίτη

Με -8, ξημέρωσε στην Φλώρινα όπου το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία έπεσε ως και 22 βαθμούς υπό το μηδέν. Στρώματα πάγου έχουν καλύψει το οδόστρωμα ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

Τα σχολεία αύριο δεν θα λειτουργήσουν, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους – 20 στη διάρκεια της νύχτας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νότιο Πήλιο και Ζαγορά

Συνθήκες παγετού επικρατούν στο Πήλιο, όπου το θερμόμετρο έδειξε -9 βαθμούς Κελσίου. Τα προβλήματα στην κυκλοφορία εντοπίζονται στον δρόμο προς Ζαγορά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 5 άτομα, όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν, λόγω χιονόπτωσης στην περιοχή Κεφαλόβρυσο Άργους, ενώ απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα στο Πλατύ Ποτάμι Σπάρτης και άλλα 2 στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος