Κ. Λουκόπουλος (Αντιστράτηγος ε.α.) στο Πρώτο: Αιμορραγεί οικονομικά η Ρωσία-Αμφισβητείται πλέον η κυριαρχία του Πούτιν (audio)

«Ίσως ο ρώσος πρόεδρος θεωρούσε ότι θα μπορούσε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση να εξάλειφε την αντίσταση του ουκρανικού λαού και ίσως να τον είχαν πληροφορήσει οι δικές του υπηρεσίες ότι θα υποδεχόντουσαν ως “ελευθερωτές” τους ρώσους στρατιωτικούς» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Αντιστράτηγος ε.α., Εκτελεστικός Δ/ντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

Οι πολιτικοί στόχοι του προέδρου Πούτιν, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι προχωρούν, αν και με αργό ρυθμό, σημείωσε ο κ. Λουκόπουλος. Περιγράφοντας αναλυτικά τις στρατιωτικές εξελίξεις στο πεδίο, ο κ. Λουκόπουλος ανέφερε ότι στην Αζοφική θάλασσα η επίθεση που έκαναν οι ρώσοι με πεζοναύτες από την Κριμαία προχωράει, δημιουργείται εκεί μια ζώνη και κλείνονται οι Ουκρανοί από την Αζοφική θάλασσα έτσι ώστε μαζί με άλλη μία κίνηση προς την Ζαπορίζια να ενωθούν με τις αποσχισθείσες περιοχές και να τις πάει στα διοικητικά όρια του Ντονμπάς. Ο δεύτερος στόχος, προσέθεσε είναι να το ενώσει με το βιομηχανικό κέντρο του βορρά, το Χάρκοβο, το οποίο ακόμα δεν έχει καταλάβει. Σύμφωνα με την  εκτίμηση του κ. Λουκόπουλου, ο ρώσος πρόεδρος δεν θέλει να καταλάβει όλη την Ουκρανία γιατί δεν μπορεί να την καταλάβει.

«Για κάποιους λόγους δεν ενέπλεξε τις κύριες δυνάμεις του, έχει εμπλέξει λιγότερο από το ένα τρίτο και όχι το σύγχρονο υλικό. Ενδεχομένως αφενός να εκτιμούσε ότι θα ήταν πιο εύκολη η επιχείρηση, αφετέρου ίσως ήθελε να απορροφήσει τις δυνατότητες αμυντικού αγώνα στα πρώτα στάδια, προκειμένου να είναι πολύ πιο εύκολο με την δεύτερη φάση που έχει αρχίσει από εχθές με την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων και την εμπλοκή και σύγχρονου υλικού, ενώ για πρώτη φορά σήμερα εθεάθησαν και αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή του Χάρκοβο» τόνισε ο κ. Λουκόπουλος.

Αναμένεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η περίσφιξη του Κιέβου, εκτίμησε ο κ. Λουκόπουλος, ενώ ο στόχος είναι να φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι τα κυβερνητικά κτήρια. «Τώρα αν οι πληροφορίες είναι αληθείς έχουν προσβληθεί τα κτήρια τόσο του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, όπως επίσης και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλιστεί με εθνοφυλακή, οι μονάδες τακτικού ουκρανικού βρίσκονται στα νοτιοανατολικά και τα ανατολικά. Ακόμα ηλεκτροδοτείται η πόλη κανονικά, λειτουργεί και το μετρό» ανέφερε ο κ. Λουκόπουλος.

Με τον χρόνο να περνάει εις βάρος της Ρωσίας, καθώς αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα αιμορραγεί οικονομικά, δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα κυρίως με τα οικονομικά συμφέροντα των ολιγαρχών που έχουν μεγάλη επιρροή στον κρατικό μηχανισμό, ενώ αμφισβητείται πλέον η κυριαρχία του Πούτιν, τόνισε ο κ. Λουκόπουλος.

Ποια είναι η πιο πιθανή έκβαση του πολέμου; «Το πιο πιθανό σενάριο κατά την γνώμη μου είναι ότι θα φτάσουν σε έναν «βρώμικο συμβιβασμό», όπως είπε και ο Τόμας Φρίντμαν (αμερικανός πολιτικός αναλυτής)» υπογράμμισε ο κ. Λουκόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος