Κ. Νταλούκας στο Πρώτο: Να γίνει καθολικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος στα παιδιά-Εμβολιάζονται και γονείς για τον covid19 στο ιατρείο μου  (audio)

Την αυξημένη σημασία του αντιγριπικού εμβολίου στα παιδιά, τον φετινό χειμώνα, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο παιδίατρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

«Η δική μου σύσταση, χωρίς να σημαίνει ότι παραφράζω ή υπερβαίνω την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο τουλάχιστον τα παιδιά που είναι ηλικίας 5 ετών και κάτω, αλλά εγώ θα έλεγα να το κάνουν όλα τα παιδιά».

Μια από τις συστάσεις της επιτροπής, αφορά τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και είναι άμεση η ανάγκη εμβολιασμού τους για την γρίπη, σημείωσε ο κ. Νταλούκας. «Για παράδειγμα τα παχύσαρκα, αλλά το γνωρίζουν όλοι οι γονείς ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα; Θέλοντας λοιπόν να προλάβουμε τα χειρότερα, θα πρέπει να γενικεύσουμε τον εμβολιασμό οριζοντίως και καθέτως για να πιάσουμε και αυτούς που έχουν άγνοια του κινδύνου και να θωρακίσουμε τα παιδιά».

Και υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, όπως η σύσταση εμβολιασμού έναντι της γρίπης για τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με ένα μωρό ηλικίας κάτω των 6 μηνών.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει, τόνισε ο κ. Νταλούκας ότι το μωρό μετά και τους 6 μήνες δεν είναι άτομο υψηλού κινδύνου. «Απλά δεν δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης του εμβολίου, δηλαδή δεν θεωρεί η εθνική επιτροπή εμβολιασμού ότι το παιδί 7 μηνών είναι σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Δεν θέλω να κάνω κριτική στην ομάδα της επιτροπής, αλλά το βλέπω και στην καθημερινότητα στο ιατρείο που έρχονται οι γονείς με τα παιδιά και βλέπουμε τι ακριβώς γίνεται».

Τον καθολικό εμβολιασμό για την γρίπη καθιστά επιπλέον αναγκαίο, σύμφωνα με τον παιδίατρο το γεγονός ότι την περίοδο αυτή έχουμε δύο πολύ ισχυρούς ιούς την γρίπη και τον κορονοϊό που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και μάλιστα χωρίς να ξέρουμε τι συμπεριφορά θα δείξει ο ιός της γρίπης φέτος, ύστερα από 2 χρόνια απουσίας της. «Τουλάχιστον ας είμαστε εμβολιασμένοι από εκεί, να μην έχουμε 2 προβλήματα. Όσοι δεν θέλουν να κολλήσουν γρίπη τα παιδιά τους θα πρέπει να το κάνουν. Τα παιδιά που είναι αυξημένου κινδύνου να το κάνουν άμεσα».

Ο εμβολιασμός για την γρίπη θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός σε χώρους φύλαξης και φροντίδας μικρών παιδιών και βρεφών για το προσωπικό, επεσήμανε ο κ. Νταλούκας. «Έχω δώσει προσωπικές μάχες στο παρελθόν και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών όπου υπάρχει ένας ευαίσθητος πληθυσμός, τα μικρά παιδιά που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις λοιμώξεις, ότι θα έπρεπε το προσωπικό να ελέγχεται όχι μόνο για τον εμβολιασμό για την γρίπη αλλά και για άλλα νοσήματα και ότι κανείς δεν θα έπρεπε να πιάνει δουλειά, αν δεν είναι εμβολιασμένος. Υπάρχει σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων και θα έπρεπε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και στα σχολεία. Ο νομοθέτης μπορεί να μην έχει βάλει ποινές, όμως με τον ποινικό κώδικα θεωρείται εγκληματική η αμέλεια να έχω ανεμβολίαστο το παιδί μου, να κολλήσει κάποιο άλλο παιδί και το άλλο παιδί να πεθάνει», υπογράμμισε ο κ. Νταλούκας.

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορονoϊό στις μικρότερες των 12 ετών ηλικίες, ο κ. Νταλούκας, σημείωσε πως αφού στην Αμερική ο αρμόδιος οργανισμός έκρινε ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικία 5-11 ετών, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

«Εγώ προσωπικά εμβολιάζω και παιδιά και ενήλικες για τον κορονοϊό στο ιατρείο μου τις τελευταίες 20 ημέρες, συνολικά 20 ανθρώπους και μάλιστα νέοι γονείς μου είπαν ότι αν δεν μας το προτείνατε εσείς γιατρέ, εμείς δεν θα εμβολιαζόμασταν, που σημαίνει ότι εμπιστεύονται απόλυτα τον άνθρωπο, τον επιστήμονα υγείας που εμπιστεύονται τα παιδιά τους και κάνουν ό,τι θα τους πει ο γιατρός. Σωστά μας δόθηκε η δυνατότητα να εμβολιάζουμε ενήλικες, μάλιστα προτείναμε να κάνουμε και την τρίτη δόση, ώστε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους της διαχείρισης των εμβολίων στα ιατρεία μας», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος