Κ. Νταλούκας στο Πρώτο: Οι παιδίατροι περιμένουν τη 2η παρτίδα για εμβολιασμούς παιδιών στα ιατρεία (audio)

«Υπάρχει αυξημένη ροή στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11. Έγινε μια λάθος εκτίμηση, δεν περίμεναν ότι θα είχε μια τέτοια ανταπόκριση ο εμβολιασμός στις ηλικίες αυτές και γι’ αυτό ήταν διστακτικοί να φέρουν περισσότερα εμβόλια, τουλάχιστον αυτό έμαθα από την κ. Παπαευαγγέλου, όμως θα έρθει η δεύτερη παρτίδα τέλη Δεκέμβρη-αρχές Ιανουαρίου» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, σχετικά με την δυσκολία που συναντούν οι γονείς να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Οι παιδίατροι που κάνουμε στα ιατρεία μας εμβολιασμούς θα θέλαμε βέβαια να είμαστε μέσα στην πρώτη παρτίδα για να εμβολιάζαμε και εμείς κάποια από τα παιδιά τα οποία μας ζήτησαν. Υπάρχει ένα πλήθος παιδιάτρων σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 100 που εμβολιάζουν στα ιατρεία τους. Στην Αττική είμαστε 10-15 παιδίατροι που κάνουμε εμβόλια, αλλά δεν μας δόθηκαν και άρα δεν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τα μικρά παιδιά. Απ’ ό,τι μου είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα πάρουμε εμβόλια. Εγώ προσωπικά έχω κάνει μια λίστα με περίπου 100 παιδιά, που οι γονείς τους δεν βρήκαν ραντεβού στο σύστημα και μου τηλεφώνησαν και περιμένει έναν ικανό αριθμό εμβολίων για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί. Μας βρίσκουν μέσα από την σελίδα του Υπ. Υγείας που έχει αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr και αναφέρει τα ονόματά μας και την περιοχή μας» ανέφερε ο κ. Νταλούκας.

Οι περισσότεροι γονείς είναι δεκτικοί να ακούσουν τις εξηγήσεις του παιδιάτρου για να τους διαβεβαιώσει για την ασφάλεια του εμβολίου και για το όφελός του, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα. Ακόμα και στους γονείς των παιδιών άνω των 12 ετών, στα οποία έκανε το εμβόλιο, παρότι ενημέρωσε πρώτα για την σπάνια παρενέργεια της περικαρδίτιδας που έχει εμφανιστεί σε 50 παιδιά ανά 1 εκατομμύριο, κυρίως αγόρια, οι γονείς προχώρησαν κανονικά στον εμβολιασμό, έχοντας λάβει υπόψη τις συμβουλές του γιατρού. Ότι αν το παιδί παρουσιάσει πόνο στο στήθος ή λαχάνιασμα, θα πρέπει να το αναφέρουν ώστε να εξεταστεί από καρδιολόγο και να ληφθούν μέτρα για 5-6 ημέρες.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, προκαλεί ανησυχία, επεσήμανε ο κ. Νταλούκας, γιατί μπορεί μεν να φαίνονται πιο ήπια τα συμπτώματα, αλλά το δεδομένο ότι μεταδίδεται σε πολύ πιο ταχείς ρυθμούς, άρα θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, ενώ κάνει και επαναλοιμώξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. «Αν νοσήσει ταυτόχρονα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, κάποιοι που μπορεί να έχουν προβλήματα θα χρειαστούν νοσηλεία σε ένα σύστημα υγείας που είναι ήδη επιβαρυμένο. Γι’ αυτό εστιάζουμε στην τρίτη δόση».

Ο κ. Νταλούκας σημειώνει πως οι γονείς καλό θα είναι την περίοδο των Χριστουγέννων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να κάνουν σελφ τεστ πριν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις στα σπίτια, να τις περιορίσουν όσο γίνεται και να κρατήσουν περισσότερο τις επαφές που αποτελούν την «φούσκα» κάθε οικογένειας. «Μικρά γκρουπ, να μείνουν όλοι στην ασφαλή πλευρά που λέγεται εμβόλιο, να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος