Κ. Παναγόπουλος (Alco) στο Πρώτο: Παρά την φθορά της, η κυβέρνηση διατηρεί υψηλά ποσοστά- Μικρά τα οφέλη για ΣΥΡΙΖΑ (audio)

«Δεν μας εκπλήσσει αλλά μας εντυπωσιάζει για την έντασή του, το εύρημα της τελευταίας δημοσκόπησης, που φανερώνει την τρομακτικά μεγάλη ανησυχία για την ακρίβεια που στην πραγματικότητα είναι αντανάκλαση της πολύ μεγάλης πίεσης που αισθανόμαστε όλοι από την πορεία των τιμών στην ενέργεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα το τελευταίο χρονικό διάστημα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος.

Ένα στοιχείο ακόμα της δημοσκόπησης της Alco που εντυπωσιάζει είναι ότι το 60% των πολιτών που απάντησαν ότι ανησυχούν για την ακρίβεια έρχεται σε αντιδιαστολή με το 24% των πολιτών που ανησυχούν για τον πόλεμο, προσέθεσε ο κ. Παναγόπουλος. «Μιλάμε για έναν πόλεμο που δεν γίνεται κάπου πολύ μακριά από εμάς, γίνεται κοντά μας, μας επηρεάζει πάρα πολύ, έχει πολύ υψηλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά είναι τόσο έντονη η πίεση στην καθημερινότητα η οποία οδηγεί στο άκρως αυτό εντυπωσιακό αποτέλεσμα και δημιουργεί και ένα κλίμα κοινωνικής απαισιοδοξίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, το οποίο επηρεάζει την διάθεσή μας και την αγορά» είπε χαρακτηριστικά.

Για κάθε μέτρο υπάρχει μια αντίληψη χρησιμότητας στην κοινωνία, εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος. «Πόσο χρήσιμο είναι σε μένα, όχι πόσο χρήσιμο είναι στον διπλανό μου. Εκεί φαίνεται ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει μια αντίληψη περιορισμένης χρησιμότητας. Για πάρα πολλούς η αντίληψη είναι ότι δεν τους έχουν βοηθήσει αλλά και ανάμεσα σε όσους θεωρούν ότι είναι θετικά η αντίληψη είναι ότι η βοήθεια είναι μικρή, ότι είναι καλά αλλά δεν επαρκούν. Ακριβώς γι’ αυτό, το πώς θα εξελιχθούν οι τάσεις στην κοινωνία, την αγορά αλλά και η ίδια η εκλογική επιρροή των κομμάτων, σε μεγάλο βαθμό φαίνεται πια ότι θα συναρτηθεί από το όσα θα γίνουν ή δεν θα γίνουν στο θέμα της ενέργειας. Η ανησυχία είναι ότι αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί αρνητικά στην αγορά με περιορισμό στην κατανάλωση και στις δαπάνες που δεν είναι τόσο απαραίτητες. Αυτό αν αφεθεί να λειτουργήσει, δημιουργεί φαύλο κύκλο» σημείωσε ο ίδιος, ενώ υποστήριξε ότι καλό θα είναι η κυβερνητική παρέμβαση που ετοιμάζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση σε επίπεδο υλοποίησης.

Παρότι έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από τις εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ζήτημα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική του αξιοπιστία, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, «δεν έχει πείσει ότι έχει αλλάξει άποψη, στάση, πολιτική προσέγγιση σε ζητήματα που είχαν οδηγήσει στην ήττα του πριν 3 χρόνια. Όσο αυτό εξακολουθεί να συνιστά εμπόδιο στην άνοδο της εκλογικής του επιρροής. Ενώ η κυβέρνηση έχει φθορά- ειδικά τους τελευταίους μήνες, τα ποσοστά της βρίσκονται σε μια τάση πτωτική η οποία ωστόσο είναι σταθερή- δεν υπάρχουν αντίστοιχα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οφέλη είναι πολύ μικρά» συμπλήρωσε.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι 3 χρόνια μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές «το κυβερνών κόμμα, παρά την «γκρίνια» που υπάρχει στην κοινωνία, διατηρεί υψηλά ποσοστά και ένα ευρύ προβάδισμα. Οι διαφορές δεν έχουν σημασία σε επίπεδο εκλογικού νόμου, αλλά παρ’ όλα αυτά παράγουν εκλογικά αποτελέσματα. Υπάρχει αυτή την ώρα πίεση, υπάρχει επίπτωση αρνητική από την ακρίβεια στην εκλογική επιρροή δημοσκοπικά τουλάχιστον της ΝΔ, παρ’ όλα αυτά, το προβάδισμα είναι εκεί, αυτό ισχύει και για τον κ. Μητσοτάκη στον δείκτη εμπιστοσύνης έναντι του κ. Τσίπρα. Υπάρχει μείωση σημαντική βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έχει μείωση 2 μονάδες, ο κ. Τσίπρας 2 μονάδες περισσότερες, άρα κλείνει κατά 4 μονάδες η διαφορά, ωστόσο δεν παύει να υπάρχει ένα ευρύ προβάδισμα» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος. Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει διαρροή από την ΝΔ και προς τα δεξιά της και προς το ΚΙΝΑΛ. «Σε επίπεδο δημοσκοπήσεων η άνοδος του ΚΙΝΑΛ είναι μια σταθερή καταγραφή, έχει περάσει αρκετός χρόνος και μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πια σε δημοσκοπικό επίπεδο. Τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια με αυτά που είχε πριν την εκλογή προέδρου, άρα αυτό έχει σταθεροποιηθεί. Υπάρχουν διαρροές, η Ελληνική Λύση φαίνεται να έχει αυξημένα ποσοστά και υπάρχει και ένας μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 που δηλώνουν αναποφάσιστοι, είναι διεκδικήσιμοι, δεν παύει όμως η ακρίβεια να είναι καταλυτικός παράγων για την μείωση της εκλογικής επιρροής. Μεσοσταθμικά, η ΝΔ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχει μια απώλεια στα ποσοστά της, της τάξης της 0,5 μονάδας περίπου κάθε μήνα» επισήμανε.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες στην δημοσκόπηση απάντησαν έχοντας υπόψη τους, την απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, η απάντηση του κ. Παναγόπουλου, ήταν αρνητική. «Η συνειδητοποίηση του εκλογικού συστήματος που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, θα έρθει πολύ κοντά στον χρόνο πραγματοποίησής τους. Δεν είναι εύκολο να το προσεγγίσει κανείς από τώρα, άρα θα αργήσουμε να το δούμε αυτό και συνεπώς θα αργήσουμε να διαπιστώσουμε και αν το κλίμα των εκλογών θα είναι μερικώς, λίγο ή πολύ επηρεασμένο από το εκλογικό σύστημα. Αν επηρεαστεί πολύ θα μπορούσε να οδηγήσει ίσως πράγματι σε μια «χαλαρή ψήφο», ψήφο διαμαρτυρίας, ψήφο διασποράς, όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα» ανέφερε τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alco.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος