Κι όμως τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι πολύτιμα


Warning: Array to string conversion in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/content-single.php on line 56
Array

Η χώρα μας αν και βγήκε πρόσφατα από μία δεκαετή οικονομική κρίση είναι τρίτη στη σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, το 2019 σε κάθε έναν από εμάς αντιστοιχούσαν 142 κιλά τροφίμων που πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

Το 61% αυτών προέρχονταν από νοικοκυριά, το 26% από υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από καταστήματα εστίασης.

Οι τροφές περισσεύουν και καταλήγουν στα σκουπίδια λόγω κακού προγραμματισμού αγορών, κακής διαχείρισης καθώς και εξαιτίας των πακέτων προσφορών στα σουπερ μάρκετ που δελεάζουν τους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή το ΑΠΘ και ο ΕΛΓΟ -Δήμητρα αξιοποιούν τα οργανικά απόβλητα ανακτώντας γαλακτικό οξύ, πολυγαλακτικό οξύ και στη συνέχεια βιοαέριο.

Από το πολυγαλακτικό οξύ μπορούν να προκύψουν υποκατάστατα πλαστικών τμημάτων που έχουν χρήση στη χημική βιομηχανία, καθώς και πρόσθετα τροφίμων και καλλυντικών.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας τα οργανικά απόβλητα αποκτούν την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής και ο επόμενος στόχος του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και του ΑΠΘ είναι να εμπλακούν στη διαδικασία οι πολίτες μαθαίνοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης των τροφίμων που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων.  Όπως τόνισε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 η αν. καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ Αθανασία Γούλα, ειδικά στη χώρα μας, όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων, κάθε χρόνο προκύπτουν χιλιάδες τόνοι αποβλήτων από εσπεριδοειδή και ελιές. Η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων με την απομόνωση χρήσιμων συστατικών ακόμη και αντιοξειδωτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών γίνεται πλέον με χαμηλό λειτουργικό κόστος αφού στηρίζεται στους υπερήχους και στα μικροκύματα.

Το αισιόδοξο μήνυμα στην προσπάθεια να επιτευχθεί μελλοντικά το zero food waste (μηδενικά απόβλητα τροφίμων) είναι ότι και οι σύγχρονοι καταναλωτές αλλά και οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών τροφίμων δείχνουν πλέον να ευαισθητοποιούνται στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος