Κίνα: Διαψεύδει τα περί αιτήματος στρατιωτικής βοήθειας στην Ρωσία – Αρνείται να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις

Ως «κακόβουλη πληροφόρηση» απορρίπτει η Κίνα τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι οι διαδόσεις αυτές δημιουργούν κίνδυνο όξυνσης της σύγκρουσης.

Με ανακοίνωση της προς το πρακτορείο Reuters η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο τονίζει σήμερα  ότι, η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών,  προσθέτοντας πως πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση.

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αρνείται να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ότι η χώρα του δεν συμμετέχει στην κρίση της Ουκρανίας  και ακόμη λιγότερο επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας .

Το Πεκίνο δεν υποστηρίζει τη μέθοδο των κυρώσεων για την επίλυση των προβλημάτων  και κυρίως όταν αυτές είναι μονομερείς  και δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο κ. Ουάνγκ Γι και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του να διαφυλάξει τα δικαιώματα της και τα νόμιμα συμφέροντα της.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γεγονός που ανησυχεί τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει τη Ρωσία. Στην ανησυχία αυτή συνηγόρησε και η κατηγορία προς τους Δυτικούς ότι ευθύνονται για την ουκρανική κρίση λόγω της «επέκτασης» του ΝΑΤΟ.

Ανησυχία διατύπωσε χθες και υψηλόβαθμη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Γιάνγκ Γιετσί, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιος για τη διπλωματία.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο Νεντ Πράις, επισήμανε  ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά σε ποιο βαθμό η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, είτε πρόκειται για υλική, οικονομική ή χρηματοπιστωτική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι το Πεκίνο είναι ενήμερο ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες και σεν θα αφήσουν καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία, λόγω των δυτικών κυρώσεων, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος