Κλειστά τα εστιατόρια στην Ουάσινγκτον για την μεταναστευτική πολιτική Τραμπ

Πολλά εστιατόρια, μερικά από τα πιο διασημότερα της Ουάσινγκτον, θα κλείσουν σήμερα Πέμπτη τις πόρτες τους ή θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό για μια «ημέρα χωρίς μετανάστες», που διοργανώνεται για να διαμαρτυρηθούν κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Χωρίς έγγραφα, κάτοικοι, πολίτες, μετανάστες όλου του κόσμου. Ας ενωθούμε», γράφει η αφίσα που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με την οποία καλούν σε απεργία. «Κύριε πρόεδρε, χωρίς εμάς και χωρίς την υποστήριξή μας η χώρα θα παραλύσει», προσθέτει η λεζάντα της αφίσας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς κεντρική οργάνωση και αρχικά δεν έγινε γνωστή. Όμως όταν ανακοινώθηκε πως στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα μεγάλα εστιατόρια της αμερικανικής πρωτεύουσας, φάνηκε να εμπνέει και άλλα μικρότερα στην Ουάσινγκτον. Ανάλογες απεργίες έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια.

Ο αμερικανοισπανός σεφ Χοσέ Αντρές, που έχει κερδίσει δύο αστέρια Μισελέν και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ, αποφάσισε να κλείσει πέντε από τα εστιατόριά του «σε υποστήριξη» προς τους εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο, ένα από τα εστιατόρια του, το «China Chilcano», θα παραμείνει ανοικτό για «να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και να προσφέρουμε έναν χώρο εργασίας στους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να απεργήσουν», ανέφερε η διεύθυνσή του χωρίς να διευκρινίσει αν οι απεργοί θα πληρωθούν για την ημέρα αυτή.

Ο Αντρές βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Αμερικανό πρόεδρο αφού αρνήθηκε να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Trump Hotel της Ουάσιγκτον εξαιτίας των δηλώσεων του Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο μεγιστάνας ζητεί αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον σεφ για αθέτηση συμβολαίου.

Στη Νέα Υόρκη οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας “Blue Ribbon” ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν επτά από τα εστιατόριά τους. Πολλά εστιατόρια και καταστήματα στη Φιλαδέλφεια επίσης θα κλείσουν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα για τη σύλληψη και την απέλαση περισσότερων από 680 παράτυπων μεταναστών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Doug Kapustin/ The Washington Post
Πηγή: The New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος