Κυπριακό: Σε κρίσιμη καμπή οι διαβουλεύσεις – Συνομιλία Τσίπρα-Μέι (video)

Στην σκιά των δηλώσεων Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θέλει να κρατήσει τα παρεμβατικά δικαιώματά της και το δικαίωμα επέμβασης “μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς”, συνεχίζονται οι εργασίες της διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι χθες στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, με θέμα τη στήριξη των συνομιλιών “για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους”.

Εν αναμονή της επιστροφής αύριο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κινείται η 8η μέρα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και 3η μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν – κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το βράδυ, το μεν τραπέζι 2 για τις εσωτερικές πτυχές στις 18.00 (19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) το δε τραπέζι 1 για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στις 19.30 (20.30).

Το “έγγραφο” Γκουτιέρες, που αποτελεί το άτυπο πλαίσιο των συνομιλιών, συνάδει απολύτως με τις ελληνικές θέσεις, αλλά δεν γίνεται δεκτό από την τουρκική πλευρά στο πρώτο κεφάλαιο σχετικά με την κατάργηση των εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων και την απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων.

Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν η εκ περιτροπής προεδρία και άλλα θέματα ευαίσθητα για τη Λευκωσία.

Ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις χθεσινοβραδυνές διαβουλεύσεις τόνισε:

“Υποβλήθηκαν δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη συμμαχίας και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία αναμένουμε απάντηση”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι “έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε ως μεθοδολογία τις  εισηγήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ”.

“Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι αφετηρία συζήτησης για την Τουρκία και για τους Τουρκοκύπριους”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης
Σχετική είδηση: Κυπριακό: Επιστρέφει ο γγ του ΟΗΕ στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος