Λ. Χριστόπουλος στο Πρώτο: Απολύτως ασφαλές το Gov.gr Wallet – Υπάρχουν όλες οι δικλείδες – Πολύ καλύτερα με το κινητό  (audio)

«Είναι μια πάρα πολύ εύκολη εφαρμογή, θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ τον πολίτη, γιατί ουσιαστικά έχουμε την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας, το οποίο έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι πολίτες το χρησιμοποιούμε για τα πάντα και για πληρωμές», τόνισε για τη νέα εφαρμογή Ψηφιακό Πορτοφόλι Gov.gr Wallet ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Πλέον ζούμε με το κινητό, ζούμε με το smartphone, τα περισσότερα είναι εκεί μέσα, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αρχίσει και το Κράτος να μπαίνει στο κινητό και να μην χρησιμοποιούμε αυτά τα έγγραφα στο κινητό», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι παλιά, εάν κάποιος έχανε την έγχαρτη ταυτότητα, μπορεί να πέρναγε και μια εβδομάδα για να διαπιστώσει την απώλεια, ενώ τώρα εάν χάσει κάποιος το κινητό, το καταλαβαίνει αμέσως.

Ερωτηθείς τι κάνουμε σε περίπτωση που χάσουμε το κινητό μας, είπε ότι μπαίνουμε κατευθείαν στο gov.gr, δηλώνουμε την απώλεια και όλα τα ψηφιακά πιστοποιητικά που έχουμε κατεβάσει ακυρώνονται. «Άρα εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να χρησιμοποιήσει κάποιος το κινητό μας εφόσον το βρει ή να κάνει κάποια κακόβουλη χρήση. Είναι πολύ πιο ασφαλές με το κινητό», διαβεβαίωσε.

Αναφορικά με τους κινδύνους να υποκλέψει κάποιος προσωπικά στοιχεία και δεδομένα από το κινητό μας με κακόβουλα λογισμικά, διαβεβαίωσε ότι έχει δομηθεί η εφαρμογή, υπάρχουν όλες τις δικλείδες ασφαλείας. «Για παράδειγμα αν κάποιος ξαφνικά προσπαθεί αν έχει δει κάποια πράγματα στην εφαρμογή, όπως το QR code, σου έρχεται κατευθείαν notification στην εφαρμογή ότι κάποιος προσπαθεί να κάνει κάτι. Και εσύ μπορεί να εγκρίνεις ή να απορρίψεις, οπότε αν αυτό συνεχιστεί ακυρώνεται και το ψηφιακό πιστοποιητικό», διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολύ πιο ασφαλές από την κλασική ταυτότητα η οποία μπορεί να χαθεί και να χρησιμοποιεί κάποιος χωρίς να το έχεις καταλάβει.

Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος διευκρίνισε ότι μπορεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή ακόμα και αν δεν έχει το καινούργιο δίπλωμα, γιατί το σύστημα ουσιαστικά διαβάζει αυτά που υπάρχουν στα Μητρώα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαλειτουργούν, οπότε θα πάρει αυτόματα τα στοιχεία και θα τα «διαβάσει».

Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση – όπως είπε – κάποια διπλώματα οδήγησης να μην βρίσκονται στις βάσεις δεδομένων γιατί μπορεί να είναι παλιά και επομένως δεν είναι διασυνδεδεμένα, δεν διαλειτουργούν με το ΑΦΜ. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας, για παράδειγμα, που έβγαλαν δίπλωμα οδήγησης πριν αποκτήσουν ΑΦΜ. «Αυτό λύνεται μπαίνοντας μέσα στο gov.gr όπου σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις τη διασύνδεση του διπλώματος με το ΑΦΜ», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πολίτης να διαθέτει smartphone, ένα τηλέφωνο στο οποίο να μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή.

Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν η Ελλάδα και άλλες χώρες είναι μόνο  για το εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, ο κόσμος «αγκαλιάζει» όλες αυτές τις εφαρμογές επειδή απλοποιούν τις διαδικασίες και «χτυπούν» τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, φαινόμενα που αν δεν τα εξαφανίζουν, τουλάχιστον τα μειώνουν στο μικρότερο βαθμό. Έφερε ως παράδειγμα τη Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχήματος, όπου μέσα σε μόλις 10 ημέρες καταγράφηκαν 700 μεταβιβάσεις. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί τις εφαρμογές, έχει αγκαλιάσει αυτές τις υπηρεσίες. Και το σημαντικότερο είναι ότι το Κράτος ανακτά και πάλι την εμπιστοσύνη του πολίτη στις λειτουργίες του», – ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος