Μ. Χριστοδουλάκης στο Πρώτο: Σκοπός μας, πλέον, στο ΚΙΝΑΛ, να πολλαπλασιάζουμε δυνάμεις, όχι να αφαιρούμε ή να διαιρούμε (audio)

«Από σήμερα ξεκινάει δουλειά για όλους. Αφήνουμε πίσω τις “ήσσονος σημασίας” μάχες, τα κρίσιμα ζητήματα και εκεί που πρέπει να καταναλώσουμε όλοι τη μεγάλη μας προσπάθεια αφορούν το από δω και πέρα», τόνισε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πιο κρίσιμο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός του πως αξιοποιούμε ως χρήσιμο εργαλείο την εσωκομματική διαδικασία και τη μεγάλη μαζικότητα της συμμετοχής στις κάλπες για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη φωνή μας στα κρίσιμα προβλήματα που έχει η χώρα, εν μέσω πανδημίας, οικονομικών επιπτώσεων και  ενεργειακής κρίσης». Εκτίμησε, δε, ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να καλύψει το «κενό» που αφήνουν στο πολιτικό σκηνικό, τόσο η ΝΔ που «φαίνεται ανεπαρκής να διαχειριστεί όλες αυτές τις κρίσεις», όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «που είναι απαξιωμένος κοινωνικά, χωρίς ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης».

«Έχει τη σημειολογία του, το πώς συντίθεται με όρους οργανωτικούς και πολιτικούς, οι ετερόκλητες δυνάμεις οι οποίες ενσωματώθηκαν σε όλη αυτή την εκλογική διαδικασία, με την έννοια ότι δεν πρέπει να περισσεύει κανείς. Ο σκοπός είναι από δω και πέρα να πολλαπλασιάζουμε δυνάμεις και όχι να αφαιρούμε ή να διαιρούμε», είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τη «δοκιμασία» που περιμένει τον Νίκο Ανδρουλάκη στη σύνθεση, ακόμα και στα πρακτικά – οργανωτικά θέματα. «Η πρωτοβουλία, πλέον, σε όλα τα θέματα, είναι στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Και για τα θέματα που αφορούν στη Βουλή καθώς ξεκινά αύριο στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά και στα υπόλοιπα, για την πολιτική ατζέντα και για «την προγραμματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για το πώς και σε ποια πολιτική βάση καλούμε τον κόσμο να συστρατευθεί μαζί μας, και στον προγραμματισμό για όλα τα άλλα ζητήματα στην κομματική λειτουργία».

Η ενότητα

«Δεν είναι το ποσοστό που πήρε ο κ. Ανδρουλάκης αυτό που θα εγγυηθεί την ενότητα, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίον όλοι μας, πρωτίστως ο πρόεδρος και εν συνεχεία ο Γιώργος Παπανδρέου, οι υπόλοιποι οι υποψήφιοι και ο καθένας από εμάς που φέρει μια θεσμική ιδιότητα ευθύνης, το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την πρόκληση της ενότητας», υπογράμμισε.

«Αλλά επειδή πιστεύω σε όλη μας την ιστορική διαδρομή έχουμε περάσει και κρίσεις μεγάλες και σοβαρές και αντιπαραθέσεις σημαντικές, πάντα βρίσκαμε τον τρόπο μέσω του γόνιμου διαλόγου, μέσω συμβιβασμών και συνθέσεων να μπορούμε να τα λύνουμε όλα. Και νομίζω ότι επειδή η συγκυρία είναι κρίσιμη όχι μόνο για την παράταξη αλλά ευρύτερα για τη χώρα και επειδή έχουμε και μια πολύ σπουδαία παρακαταθήκη που μας αφήνει η Φώφη Γεννηματά – όχι μόνο για την ενότητα, αλλά αφορά τον χαρακτήρα της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝΑΛ, και τη δική του προοδευτική ταυτότητα- όλα αυτά μας δίνουν ουσιαστικά μια εντολή να μην σπαταλήσουμε αυτό το κεφάλαιο που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες για την παράταξη. Και θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επεσήμανε.

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ;

«Τον Μάρτιο είναι θεσμικά προγραμματισμένο το τακτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, οποιαδήποτε θέματα για ονόματα, σύμβολα, πολιτικά, οργανωτικά, θα τεθούν στο συνέδριο και οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά», ξεκαθάρισε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

«Το ότι κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημαίνει ότι το τρίπτυχο “ανανέωση, ενότητα, αυτονομία” που έθεσε στον κόσμο, κρίθηκε ως το επικρατέστερο»”, συμπλήρωσε.

Κεντροαριστερό το ΚΙΝΑΛ

«Κεντροδεξιό το ΚΙΝΑΛ δεν είναι και δεν ήταν ποτέ. Προφανώς και είναι κεντροαριστερό. Οι αιχμές και οι γωνίες αφορούν τη νέα ηγεσία και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια θέλει να κατευθύνει το πρόσημο του χώρου από εδώ και στο εξής», τόνισε απαντώντας για το πολιτικό στίγμα του Κινήματος. Πρόσθεσε ότι ευθύνη θα έχουν και τα συλλογικά όργανα. «Όλοι  μας θέλουμε τη λειτουργία ενός θεσμικού κόμματος, το οποίο έχει την κεντρική ηγετική κατεύθυνση, αλλά έχει και τη λειτουργία των θεσμικών συλλογικών οργάνων», σημείωσε.

Η επιλογή προσώπων

«Η επιλογή προσώπων δεν μπορεί από μόνη της να σηματοδοτήσει και πολιτικές επιλογές. Αλλά αντίστοιχα, επειδή έχουμε προϋπολογισμό που είναι κατεξοχήν το πεδίο στο οποίο ο καθένας τοποθετείται και προσδιορίζει τα όρια του και την κατεύθυνσή του, και η πανδημία, όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο πεδίο ώστε ο καθένας να μπορέσει να προσδιορίσει ακριβώς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να απευθυνθεί στην κοινωνία», δήλωσε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής.

Για τα περί συνεργασιών με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «ανεδαφική» τη συζήτηση περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει 2 φορές ότι αν δεν πάρει αυτοδυναμία θα πάει σε νέες εκλογές, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ένα τέτοιο σενάριο», ξεκαθάρισε.

«Πολιτική προτεραιότητα για εμάς δεν είναι το με ποιον θα μοιράσουμε τι για να πάρουμε κυβερνητικές καρέκλες. Προτεραιότητα για εμάς είναι να ισχυροποιήσουμε το κόμμα μας, να το μεγαλώσουμε, έτσι ώστε η ερώτηση να μην είναι με ποιους, αλλά τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα. Αν οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που μπορούμε το δικό μας πρόγραμμα να το κάνουμε πράξη, όποιος θέλει ας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος