Μ. Ευθυμίου στο Πρώτο: Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός σε μετάλλαξη – Αλλάζουμε προς το καλύτερο (audio)


Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 86

«Είμαστε ένας λαός σε μετάλλαξη, ότι αλλάζουμε προς το καλύτερο. Η αίσθηση αυτή ισχυροποιείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή μας δεν είναι ούτε σταθεροποιημένη, ούτε επαρκής, αλλά έχει αυξηθεί η ζώνη των Ελλήνων που κοιταχθήκαμε στον καθρέφτη και είπαμε “φτάνει πια με τα εύκολα λόγια, τις εύκολες κατηγόριες, με την ανόητη μιζέρια, το να βολευόμαστε μόνο στην άρνηση και στην επίθεση. Αυτή είναι η κοινωνία μας και την αγαπάμε και θα κάνουμε κάτι για αυτή”. Έχουμε αυξηθεί οι άνθρωποι που κοιταχθήκαμε στον καθρέφτη δεν μας αρέσαμε και είπαμε ότι πρέπει να γίνουμε πιο όμορφοι για τη χώρα μας».

Αυτό τόνισε η ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου, Μαρία Ευθυμίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Η σωστή ώρα» με τον Μάκη Προβατά και τη Νατάσα Μπαστέα.

«Είμαστε ένας λαός που έχει μια θαυμαστά μακρά πορεία στην οποία μπορεί να στηριχθεί και να αναφερθεί. Μια πορεία τόσων χιλιάδων χρόνων έχει τα πάντα, σε σχέση με τα 200 χρόνια που κύλησαν από τότε που γίναμε ανεξάρτητο κράτος, ανήκουμε συνολικά στα επιτυχημένα κράτη – όχι στα αποτυχημένα, αν και φυσικά έχουμε και αποτυχημένα σημεία», επεσήμανε, λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επιτυχημένοι, αν ήμασταν περισσότερο σοβαροί σε ορισμένα θέματα, περισσότερο στοχαστικοί, εγκρατείς, λιγότερο παράφοροι και συγκρουσιακοί, κάτι που σημαίνει ότι δεν δίνουμε χώρο στη συνεργασία και στην αλληλοκατανόηση».

Ερωτηθείσα τι θα αφαιρούσε από τον «εγκέφαλο» του Έλληνα, εάν η ίδια ήταν μια ιστορικός με «ειδικότητα νευροχειρουργού», απάντησε ότι εάν είχε αυτή τη δυνατότητα, θα ήθελε να αφαιρέσει «τη σχιζοφρένειά μας, την αντίθεση μας με τον εαυτό μας. Το κράτος μας είμαστε εμείς, και οι υπηρεσίες του, οι θεσμοί του και οι πολιτικοί του. Από τότε που δημιουργήθηκε αυτό το κράτος, προέκυψε για διάφορους λόγους μια αυτοκαταστροφική ψευδο-διάσταση που είχε πραγματικές συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών που έφερε εμφυλίους πολέμους, και δημιούργησε ένα σχήμα ότι όποιος έχει ένα όπλο στο χέρι είναι σωστός, ενώ όποιος ασκεί πολιτική και δίνει λύσεις από το γραφείο, είναι άχρηστος και όλα τα αρνητικά επίθετα. Αυτό μέσα στα 200 χρόνια πήρε πολλές μεταμορφώσεις και έχει βλάψει βαθύτατα την ζωή μας».

Η κυρία Ευθυμίου μίλησε για ένα μακρόσυρτο εμφύλιο που βιώνουμε ως ελληνική κοινωνία. «Μόνο τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να δει κανείς, θα διαπιστώσει ότι λείπει κάθε έννοια μέτρου, στοχασμού, σεβασμού στη γνώμη του άλλου. Πληρώνουμε πάρα πολύ άσχημα τον μακρόσυρτο εμφύλιο που ξεκίνησε το 1943. Έκτοτε μια ολόκληρη κοινωνία βυθίζεται ηδονικά σε αυτή τη σύγκρουση, που είναι μια βλακώδης κατασκευή. Αν δεν αλλάξει αυτό το κομμάτι, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», υπογράμμισε.

Εκτίμησε ότι αυτή η αντίληψη δεν υπάρχει στα νέα παιδιά, κάνοντας λόγο για μια καινούργια κατάσταση στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, όπου «όσοι χρησιμοποιούν τη βία, για να επιβάλουν την άποψή τους, πίσω από ταμπέλες δήθεν ιδεολογικές, αντιμετωπίζουν πλήρη αδιαφορία».

Αναφορικά με δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο τα περισσότερα σχολεία δέχονται την αξιολόγηση και μόλις 250 σε όλη τη χώρα υιοθέτησαν τη «φασόν αξιολόγηση», σημείωσε πως εάν ισχύει αυτό, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη είδηση των τελευταίων ετών.

«Εάν συνεχίζουμε να αλλάζουμε τους εαυτούς μας προς το καλύτερο, θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε», συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως η ίδια αισθάνεται πολύ υπερήφανη για τις εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που έγιναν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,  κάτι που δείχνει πως «όταν θέλουμε μπορούμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

Η κυρία Ευθυμίου χαρακτήρισε ως «τολμηρότατη και γενναιότατη απόφαση και πραγματική τοποθετεί την Ελλάδα ψηλά», το ΌΧΙ στους Ιταλούς το 1940, επισημαίνοντας ότι με όσα ακολούθησαν, «με τον εμφύλιο χάσαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην υπόλοιπη ανθρωπότητα τα επιτεύγματα που είχαμε». Υπενθύμισε πως «όταν είπαμε ΌΧΙ στα αιτήματα των Ιταλών, η Ευρώπη βρίσκονταν σε δεινή θέση, μόνο η Βρετανία κρατούσε τον πόλεμο μόνη της. Οι ΗΠΑ δεν είχαν μπει στον πόλεμο, όπως και η Σοβιετική Ένωση, ο Χίτλερ έκανε περίπατο, και ο Μουσολίνι απαίτησε να περάσει από τη χώρα για τους στόχους του και αυτή η χώρα αρνήθηκε». Πρόσθεσε, δε, ότι η άμυνα των Ελλήνων ήταν θαυμαστή απέναντι στους Ιταλούς, τους οποίους «αν και νικήσαμε τελικά τους είχαμε διοικητές σε αυτή τη χώρα».

«Είμαι μια πεισματάρα ιστορικός και πιστεύω ότι η Ιστορία θα είναι πάντα παρούσα, γιατί η ιστορία είναι η ζωή των ανθρώπων. Η μόνη σύμβαση που έχουμε είναι αυτή η μικρή ζωή που ζούμε και επομένως δεν μπορούμε να την πετάξουμε. Δεν θα γίνουμε αθάνατοι. Αφού θα είμαστε θνητοί, η ιστορία θα είναι εκεί», δήλωσε η κυρία Ευθυμίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος