Μ. Κιούσης : Είμαστε η 4η χώρα στην Ευρώπη με τα πιο ακριβά καύσιμα

“Καίνε” οι τιμές των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλη Κιούση, πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά των πετρελαιοειδών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, με την έκρηξη των τιμών του αργού πετρελαίου και την αλυσιδωτή επίπτωση που προκλήθηκε στο στάδιο της χονδρικής και της αντλίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κιούσης, οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, είναι δυσανάλογες για την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή και την αγοραστική του δύναμη, ενώ, αυτή την στιγμή,  είμαστε η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη με το πιο ακριβό καύσιμο και συγκρινόμαστε μόνο με τις σκανδιναβικές χώρες και την Ολλανδία σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Το τελευταίο 10ημερο, είπε  ο πρόεδρος των Βενζινοπώλων, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι τρομακτικές: στα 45 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη και στα 26 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «πέτυχε» την αγορά καυσίμων σε υψηλές τιμές, έπειτα από ένα συνεχόμενο ράλι 14 μηνών και εκτίμησε ότι, εάν αυτό συνεχιστεί, θα έχουμε αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.

Ο κ. Κιούσης είπε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του σε μία πανευρωπαϊκή λύση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση, ενώ σχολίασε και την τάση που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα με τους πολίτες που μεταβαίνουν στη Βουλγαρία για να φουλάρουν το ρεζερβουάρ, καθώς η βενζίνη στη γειτονική χώρα είναι φθηνότερη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος