Μ. Μυριάνθης στο Πρώτο : Το σαμποτάζ στους αγωγούς μπορεί να έχει στόχο την ενεργειακή αποσταθεροποίηση της ΕΕ (audio)

Με ανοιχτά όλα τα δεδομένα για τα αίτια και τις συνέπειες της διαρροής στον αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα Nord Stream, στο ερώτημα αν πρόκειται για δολιοφθορά ή τυχαίο γεγονός, κλήθηκε να απαντήσει ο Ενεργειακός Αναλυτής και Ειδικός Σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Μιχάλης Μυριάνθης.
Οπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8  , την εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτζατζή, πρόκειται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά για τέτοιο πρόβλημα σε υποθαλάσσιους αγωγούς και αυτό δημιουργεί τρόμο. Δήλωσε ότι αποκλείεται η περίπτωση τυχαίου γεγονότος, ώστε να αποτελεί τρομακτική σύμπτωση να εκδηλώνονται τέσσερις εκρήξεις σε δύο αγωγούς σε διάστημα δύο ημερών. Επομένως είναι κάτι άλλο και δεν επίσης δεν έχει καταγραφεί πουθενά φυσική καταστροφή, θαλάσσια κατολίσθηση, ένα σεισμός κλπ. και πως η μικρή σεισμική δόνηση που κατέγραψε το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα αποδίδεται σε έκρηξη.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυριάνθης για να συμβεί έκρηξη σε αγωγό από χάλυβα μεγάλους πάχους, με περίβλημα από σκυρόδεμα που δεν είναι σε μεγάλο βάθος, θα πρέπει να κατεβούν ειδικοί ή να πλησίασε βαθυσκάφος και να δημιούργησε το πρόβλημα που τελικά είναι μεγάλο. Με μια συντηρητική εκτίμηση, αποδεσμεύονται 500 μετρικοί τόνοι μεθανίου την ώρα με αποτέλεσμα ο Nord Steam 1 να κοντεύει να εξαντλήσει το αέριό του. Όσο για τον Nord Steam 2, έχει ένα ειδικό αέριο που το λένε τεχνολογικό για να κρατάει σταθερή την πίεση, επειδή δεν έχει αρχίσει η λειτουργία του, το οποίο εκτονώνεται και μετά μπαίνει το κανονικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Μυριάνθης επεσήμανε ότι εκτός από την περιβαλλοντική ζημία που έχει προκληθεί, πλανάται ευρύτερη αγωνία μήπως συμβεί και κάποιο ατύχημα. Στο ερώτημα ποιος ωφελείται από τυχόν δολιοφθορά τόνισε «αρχικά και πολύ γενικά κανείς. Και αυτό γιατί ο ένας αγωγός παραμένει ανενεργός από την ημέρα κήρυξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο δεύτερος είναι σε αδράνεια. Επομένως η ζημία που συνέβη δεν στερεί σε κάποιον φυσικό αέριο, ούτε αυτός που παρέχει το φυσικό αέριο έχει λόγο να το κάνει. Θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί ότι κάτω από τις συνθήκες ανωτέρας βίας που βρίσκεται η Ρωσία, η ζημία στον Nord Steam 1 την βοηθάει με τη λογική και να ήθελε να στείλει φυσικό αέριο, τώρα δεν μπορεί» .
Είναι σημαντικό στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, να κρατήσουμε το γεγονός ότι ούτε οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ευθέως την Ρωσία, τόνισε ο κ. Μυριάνθης. Πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις Μπλινκεν είναι προσεκτικές όταν λέει ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός εάν οι εκρήξεις προκλήθηκα εσκεμμένα. Επί της ουσίας ούτε η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ αλλά τις φωτογραφίζει γιατί θα μπορούσαν να ωφεληθούν γιατί παρέχουν φυσικό αέριο στον υπόλοιπο κόσμο μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα».
Σχετικά την πληροφορία ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει για ενδεχόμενο σαμποτάζ, ο κ. Μυριάνθης είπε ότι έχει μία αοριστία, αφού –όπως γράφτηκε- έκανε γενικά αναφορά περί ενδεχόμενης δολιοφθοράς στους αγωγούς.
Ο κ. Μυριάνθης απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορεί να είναι σαμποτάζ σε υποδομές της Ευρώπης, γεγονός που θα σημάνει σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης και μεταφοράς της κρίσης σε ευρωπαϊκό έδαφος, επεσήμανε ότι αυτή η εκδοχή είναι σημαντική γιατί θα πρόκειται για επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της ΕΕ. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ενεργειακή αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Στο ερώτημα ποιος ωφελείται από κάτι τέτοιο, ο συνήθης ύποπτος είναι πάλι η Ρωσία που όμως η ίδια υποστηρίζει εμφατικά ότι δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη.
«Το θέμα είναι πρωτοφανές» επεσήμανε ο κ. Μυριάνθης υπενθυμίζοντας ότι «στον οκταετή πόλεμο Ιράν – Ιράκ το 1980 και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να μην πειράξει η μια τις ενεργειακές υποδομές της άλλης και το τήρησαν. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιο πώς συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη το 2022. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ανησυχητικό και φαίνεται ότι η απάντηση στο ερώτημα γιατί συνέβη ό,τι συνέβη, είναι η ενεργειακή αποσταθεροποίηση της Ε.Ε.»
Ο κ. Μυριάνθης δήλωσε ότι πρακτικά το θέμα «φυσικό αέριο» με όσα συνέβησαν κλείνει για την Ευρώπη και είναι καταστροφικό σε πολλές διαστάσεις. Γιατί όταν τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία και υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με την Ευρώπη, οι αγωγοί αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως αγωγοί καθαρού υδρογόνου. «Οι αεριαγωγοί έχουν συνήθως δύο διευθύνσεις ροής, την κανονική αλλά και την αναστροφή. Επομένως στην υπόθεση εργασία ότι ο Nord Steam 1 θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την μεταφορά πράσινου υδρογόνου, είναι πιθανότερο η Γερμανία να τροφοδοτεί την Ρωσία παρά το αντίστροφο.
Σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ ο κ. Μυριάνθης είπε ότι μπορούμε να περιμένουμε μια κραυγαλέα χρονική μετάθεση των όποιων αποφάσεων. «Υπάρχει τέτοια ανομοιογένεια ενεργειακών αναγκών και συμφερόντων μεταξύ των χωρών της ΕΕ και ιδιαιτερότητες, σε αντίθεση με την πανδημία, που δημιουργούν και προβλήματα συνοχής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος