Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια (video)

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια, όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στη Λίμνη. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η κινητοποίηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλη, με πολύ καλό συντονισμό, ωστόσο, οι δυσκολίες είναι πολλές. Μέχρι στιγμής, η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους, ενώ, υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο.

Στην προβλήτα της κοινότητας έδεσε προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικίες, ενώ, η κυκλοφορία προς Λίμνη έχει διακοπεί.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 48 οχήματα, 120 πυροσβέστες, 44 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 11 βυτιοφόρα, ενώ μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. Από αέρος επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Νωρίτερα, η φωτιά -που έκαψε εξοχική κατοικία, αποθήκες και συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων- είχε φτάσει δίπλα από τα σπίτια στον οικισμό Κατούνια, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Η Μονή Γαλατάκη εκκενώθηκε επίσης από την Αστυνομία, οι μοναχές έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Λίμνη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκτιμάται ότι έχουν καεί 20.000 στρέμματα πευκοδάσους από το πύρινο μέτωπο που άγγιξε τα 15χλμ., και είπε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης.

Καταστροφική η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.

Η μεγάλη φωτιά εκίνησε από τα Σαχτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, το απόγευμα του Σαββάτου, και έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης.

Για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η φωτιά έχει περάσει από αυλές σπιτιών, έχει κάψει τροχόσπιτα και έχει καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και δασικούς πυρήνες.

Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα του δήμου, 4 βυτιοφόρα και 2 ελικόπτερα.

Στο στάδιο της αποκάθαρσης βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Τις τελευταίες 36 ώρες, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπισαν 86 πύρινα μέτωπα.

Ρεπορτάζ: Ελ. Κολύβα, Φ. Καλαθάκη
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος