Μαζική αποχώρηση αμάχων και αντικαθεστωτικών από το ανατολικό Χαλέπι

Περισσότεροι από 4.000 μαχητές απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από το ανατολικό Χαλέπι προς ανταρτοκρατούμενες περιοχές, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου. Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί παρατηρητές του ΟΗΕ για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης. Φόβους εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι η Ιντλίμπ μπορεί να είναι το επόμενο ΧαλέπιΝίκη δική μας και των συμμάχων μας η ανάκτηση του Χαλεπίου, δήλωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ

«Στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, σε ένα από τελευταία στάδια της απομάκρυνσης (ανταρτών και αμάχων), περισσότεροι από 4.000 μαχητές απομακρύνθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, βαν και φορτηγά από το ανατολικό Χαλέπι προς το δυτικό αγροτικό Χαλέπι, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαφόρων μερών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Κρίστα Άρμστρονγκ.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από την περιοχή στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιχείρησης, η οποία εμποδίστηκε από την πυκνή χιονόπτωση και τον άνεμο, ανέρχεται σε 34.000, είπε.

«Η απομάκρυνση θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και πιθανότατα και αύριο (Παρασκευή). Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν», είπε η Άρμστρονγκ.

Περίπου τριάντα παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται επί του πεδίου στο ανατολικό Χαλέπι με αποστολή να επιβλέψουν την τελική φάση των επιχειρήσεων.

Η Γαλλία, η οποία κατήρτισε αυτή την απόφαση, ανέφερε πως ο στόχος της ήταν να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα», αναφερόμενη στην πόλη της Βοσνίας όπου διαπράχθηκε το 1995 η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αυτοκινητοπομπές των μαχητών και των αμάχων που εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι χρησιμοποιούν συγκεκριμένο σημείο διέλευσης στο νότιο Χαλέπι, για να μεταβούν σε περιοχές που ελέγχουν αντάρτες, δυτικά της μητρόπολης.

Φόβοι ΟΗΕ ότι η Ιντλίμπ μπορεί να είναι το επόμενο Χαλέπι

Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα εκεί όπου έχουν καταφύγει εκτός της πόλης, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών ντε Μιστούρα δήλωσε πως η παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μια φονική μάχη όπως αυτή στο Χαλέπι.

Η τελευταία ομάδα αμάχων και μαχητών σε έναν μικρό θύλακο αναμένεται να φύγει τις επόμενες 24 ώρες με τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του να καταλαμβάνουν όλη την πόλη.

Άσαντ: Νίκη για Συρία, Ρωσία, Ιράν

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου της πόλης νίκη τόσο για τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, όσο και για τη χώρα του.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με υψηλόβαθμη ιρανική αντιπροσωπεία, ο Άσαντ είπε πως οι επιτυχίες στο πεδίο της μάχης είναι ένα «βασικό βήμα στον δρόμο προς το τέλος της τρομοκρατίας σε όλη τη συριακή επικράτεια και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για μια επίλυση προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος».

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε εκατοντάδες επιδρομές ισοπεδώνοντας ανταρτοκρατούμενες περιοχές του Χαλεπίου, ενώ χιλιάδες μαχητές πολιτοφυλακών υποστηριζόμενων από το Ιράν, υπό τη λιβανική Χεζμπολάχ, πολέμησαν τους αντάρτες στα κύρια μέτωπα της πόλης.

Περίπου 35.000 μαχητές σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη συριακή διένεξη τον Σεπτέμβριο του 2015, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

«Από την έναρξη των επιχειρήσεών της, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 17.800 αεροπορικές επιδρομές, έπληξε 71.000 φορές τις υποδομές των τρομοκρατών, διαλύοντας έτσι 725 στρατόπεδα εκπαίδευσης, 405 εργοστάσια και εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών, 1.500 στρατιωτικά εφόδια, και σκοτώνοντας 35.000 μαχητές, από τους οποίους 204 διοικητές», δήλωσε ο Σόιγκου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος