Μεγαλώνει ο φόβος για τα θύματα trafficking στα ουκρανικά σύνορα: “Κίνδυνος να γίνουν σκλάβοι”

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όλο και περισσότερες συμμορίες δρουν κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Οι ανήλικοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη εκμετάλλευση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) έχει καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά γυναικών και παιδιών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα θύματά τους υποδυόμενοι άτομα που προσφέρουν μεταφορά ή διαμονή. Οργανώσεις βοήθειας όπως η Caritas υποστηρίζουν γυναίκες και παιδιά που περιμένουν στις ουρές στα σύνορα και δίνουν αυξανόμενη έμφαση στα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων. «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πρόσφυγες να γίνουν σκλάβοι», λέει ο Władysław Szelokow της Caritas Ukraine.

Αυτές οι δραματικές αναφορές επιβεβαιώνονται από την αδελφή Imelda Poole, πρόεδρο του RENATE, ενός ευρωπαϊκού θρησκευτικού δικτύου που μάχεται κατά της εμπορίας ανθρώπων και της εκμετάλλευσης. Σε συνέντευξή της στο Ραδιόφωνο του Βατικανού, εξηγεί ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούν συχνά φορτηγά για να δελεάσουν τα θύματά τους. Δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς, τους ενδιαφέρει μόνο το καθαρό κέρδος. «Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους για να αποτρέψουμε τις απαγωγές και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όσους έχουν πάρει οι λαθρέμποροι», λέει η αδελφή Imelda.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ανυπεράσπιστοι, και γνωρίζουμε επίσης από τις αδερφές και τις συναδέλφους μας από την Ουκρανία ότι, δυστυχώς, ακόμη και σε υπόγεια όπου κρύβονται πρόσφυγες από βομβαρδισμούς, υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις βιασμών γυναικών που μένουν εκεί», λέει η αδελφή Imelda. «Παρατηρούμε τα δρομολόγια που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και όποτε συμβαίνει κάτι ύποπτο, το αναφέρουμε αμέσως στην αστυνομία. Οι διακινητές είναι απατεώνες, γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση των Ουκρανών, ξέρουν πώς να την εκμεταλλευτούν, γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες είναι αγχωμένοι και επιρρεπείς στη χειραγώγηση, επομένως δεν διστάζουν να κάνουν τίποτα για το κέρδος. Δεν τους ενδιαφέρει η ηθική, οι αξίες και η συμπόνια», τονίζει η πρόεδρος της ΡΕΝΑΤΕ.

Πηγή: Nasz Dziennik 

Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος