Προς δρομολόγηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά από το 2025

Νέα δεδομένα στην οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα στο Ecofin  για τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και είχε καταργηθεί το 2015.

Το δικαίωμα μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% διατήρησαν μόνο 5 νησιά η Λέρος, η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος, όπου ισχύει κατ’ εξαίρεση, λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν επιχειρηματίες και κάτοικοι στα νησιά, που είχαν δει το κόστος ζωής να εκτοξεύεται. Ενδεικτικά τα μεταφορικά επιβάρυναν τα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ειδικά στον τουρισμό προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε μια περιφέρεια που ζει όλο τον χρόνο από τους επισκέπτες κατά τους τρεις μήνες της θερινής περιόδου.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν  οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας. Έπειτα από το μεταναστευτικό πρόβλημα, τους σεισμούς και την πανδημία η μείωση του ΦΠΑ θα δώσει ανάσα στις τοπικές κοινωνίες. Το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ επεκτείνεται σε μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων αγροτικών, ακινήτων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

Η Συμφωνία, θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από 1ης – 1ου – 2025.

Για αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας μιλούν οι επιχειρηματίες του τουριστικού  κλάδου και στην Ρόδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αριστείδη Μιαούλη. Ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε ότι «το μερίδιο των νησιών μας στην επιτυχία του Τουρισμού πρέπει να επανεπενδυθεί στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος