Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε στην Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι συνομιλίες Ε.Ε. – Τουρκίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ ολοκληρώνει την Τρίτη την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ωστόσο έχει ήδη σχηματιστεί εικόνα για τα αποτελέσματά της και το στίγμα για την εξέλιξη της πορείας των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.
Για “εξαιρετικά χρήσιμη, ειλικρινή, παραγωγική συνάντηση” με τον κ. Μπορέλ έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του υπουργείου και πως ανταλλάχθηκαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, ιδίως σχετικά με Λιβύη και Συρία.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. “αλλά με αντικειμενικό τρόπο και χωρίς προκαταλήψεις” και πρόσθεσε: “Με άλλα λόγια θέλουμε να αντιληφθούν ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με αντικειμενικό τρόπο όλα τα θέματα και να αναπτύξουμε μια συνεργασία μαζί τους χωρίς μια προσέγγιση προκατάληψης”.
Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας με ένα σαφή υπαινιγμό που αναφερόταν προς Ελλάδα και Κύπρο, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες όπως είπε “μονομερείς προσεγγίσεις”:
“Όμως από την άλλη πλευρά, είναι απαράδεκτες ορισμένες μονομερείς, μη αντικειμενικές, προκαταρκτικές προσεγγίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της χώρας μας”.
Επίσης, επέκρινε για άλλη μια φορά τη Γαλλία ότι “είπε ψέματα” σχετικά με το επεισόδιο στη Μεσόγειο. Τόνισε ότι η Άγκυρα υπέβαλε όλα τα σχετικά στοιχεία στο ΝΑΤΟ και ότι “αναμένει μια συγγνώμη” από το Παρίσι.
Σε ανάρτησή του στο Twitter τη Δευτέρα, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. χαρακτήρισε ειλικρινείς τις συζητήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε «κύριας σημασίας ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας». Είπε πως “η σημερινή κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι”, επισημαίνοντας την ανάγκη διαλόγου.
«Χρειαζόμαστε διάλογο για να αποφύγουμε περαιτέρω εντάσεις. Θα συζητήσω για τα επόμενα βήματα στο Ευρωκοινοβούλιο με τα κράτη μέλη στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
“Αυτό που έκανα εδώ είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της Ε.Ε. με συμμετοχή ΕΕ και ΟΗΕ. “Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Προκλητικός Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε την ΕΕ στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου “αντί να επιδεικνύει αντίληψη αλληλεγγύης διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια ώστε να καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων”, να δείξει “ελαστικότητα” και να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
“Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός της ΕΕ”, υποστήριξε.
“Επιθυμούμε να προσεγγίσετε την Τουρκία στο πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων και όχι πολιτικών” είπε και καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας πως “έχουν θέσει σε ομηρία” τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
“Μην επιτρέψετε σε δύο χώρες να πάρουν σε ομηρία τα πάντα”, είπε και κάλεσε την ΕΕ να μη συνδέει τα διάφορα ζητήματα μεταξύ τους διότι δεν θα σημειωθεί πρόοδος.
Κατηγόρησε την Κύπρο για “έναρξη μονομερών σεισμικών εργασιών και γεωτρήσεων (…) αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”. “Σε αυτό το θέμα είχαμε προειδοποιήσει την ΕΕ και στο παρελθόν πολύ. Επειδή δεν υπήρξε αποτέλεσμα στείλαμε κι εμείς τα γεωτρύπανα μας στην περιοχή”, είπε.
Κάλεσε δε την ΕΕ να γίνει μέρος της λύσης. “Εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, για διάλογο. Στο παρελθόν είχαμε λάβει αποφάσεις με την Ελλάδα στο Αιγαίο με διάλογο. Η ανατολική Μεσόγειος είναι κοινή θάλασσα όλων μας, πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της”, είπε.
Παράλληλα καταφέρθηκε κατά της Ελλάδας ότι μαζί με άλλες χώρες υπέγραψε συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία. “ Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην περιοχή μάλιστα των χωρικών μας υδάτων. Επειδή δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας κάναμε τα βήματά μας. Για να μην αυξηθεί η ένταση από εδώ και πέρα είπαμε ότι θα δείξουμε ελαστικότητα σε κάποια θέματα. Ο Πρόεδρός μας το είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου”, είπε.
Παραδέχθηκε πως υπάρχει τριβή και με τη Γαλλία και την κατηγόρησε ότι στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη, του στέλνει όπλα και του προσφέρει στήριξη. Απέρριψε τις καταγγελίες της Γαλλίας για παρενόχληση των πλοίων της στην Μεσόγειο από την Τουρκία, λέγοντας πως “δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά” και πως “πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ γιατί τους έχει εξαπατήσει και αυτούς”.
Για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος υπουργός είπε πως η τουρκική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το 2016 μέχρι σήμερα.
Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι μπορεί η ΕΕ να μην της αρέσει και πολύ αλλά είναι υπόσχεσή της. Παράλληλα επέκρινε την ΕΕ επειδή δεν ενέταξε την Τουρκία στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια.
Με αφορμή το ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα της επερχόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας που δεν προσκαλείται, και προειδοποίησε πως αν ληφθούν αποφάσεις τότε θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.
Από την πλευρά του ο Μπορέλ, απάντησε ότι έφτασε στην Τουρκία με το αίτημα να μειωθεί η ένταση. Είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή κλειδί για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας. “Δεν μπορεί να γίνει με μονομερή προσέγγιση, χρειάζεται συνεργασία και διάλογος. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία”, ανέφερε.
Για τη μη συμπερίληψη της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια, ο Μπορέλ είπε ότι η επιτροπή λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι τελικό και πως κάθε δύο βδομάδες αναθεωρείται η κατάσταση.
Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος