Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Το κοίτασμα της Κύπρου δεν φτάνει- Η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα (audio)

«Είναι μια μικρή ανατροπή, όχι και τόσο μεγάλη» ανέφερε σχετικά με την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Νίκος Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού στην Ενέργεια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Όπως εξήγησε πιο αναλυτικά, πράγματι πρόκειται για μια εξόρυξη που βάζει στο κάδρο ξανά την Ανατ. Μεσόγειο, κυρίως την Κύπρο και τις ελληνικού ενδιαφέροντος παραχωρηθείσες περιοχές, ωστόσο σημείωσε, δεν είναι η τελική εξόρυξη που συμβολαιοποιεί τις ποσότητες. «Έχουμε ακόμα δρόμο για να καταλήξουμε στην εμπορική αξία και στην αξιοποίηση εν τέλει στις αγορές των υδρογονανθράκων του φυσικού αερίου. Σε διάστημα 1-1,5 χρόνου θα μπορούσε να ρέει το αέριο στις αγορές υπό κανονικές συνθήκες, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κάποια ρυθμιστική, θεσμική, οικονομική ή άλλη γεωπολιτική εξέλιξη που να είναι ανάχωμα ή τροχοπέδη σε αυτή την διαδικασία. Η εξόρυξη υδρογανανθράκων δεν είναι μια άσκηση πάντα με ακριβή χρονοδιαγράμματα» επισήμανε ο κ. Φαραντούρης.«Πρόκειται για μια πρώτη εξόρυξη που μας δείχνει ένα δείγμα της ποιότητας του φυσικού αερίου και από ό,τι φαίνεται είναι πολύ καλής ποιότητας, το βάθος, την ιδιοσυστασία και άλλα χαρακτηριστικά. Πριν γίνει μια τέτοια εξόρυξη δεν μπορεί κανείς να κρίνει τις ιδιότητες των υδρογονανθράκων, άρα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό δείγμα, όμως προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι» συμπλήρωσε.

Είναι γνωστό από παλιά, ότι η Ανατολική Μεσόγειος φιλοξενεί μεγάλα κοιτάσματα υδρογοναναθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης. Όπως επίσης ότι στην περιοχή εκείνη και στις παραχωρηθείσες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και οικόπεδα, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα, αλλά έμελλε να αποδειχθεί ποια είναι αυτή η έκταση.

Σχετικά με το αν η συγκεκριμένη εξέλιξη προσφέρει την ενεργειακή λύση στην Ευρώπη ο κ. Φαραντούρης, τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης απαιτεί τεράστιες ποσότητες. «Μιλάμε για μια πολύ ενεργοβόρα γωνιά του πλανήτη. Η ανακάλυψη αυτή βεβαίως βάζει στο κάδρο την περιοχή ως τέτοια που μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Νοτιοανατολικής αλλά της ευρύτερης Ευρώπης, όμως δεν θεωρώ ότι μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει ένα πρόβλημα εξεύρεσης 150 δισ. κυβικών φυσικού αερίου άμεσα αν λάβουμε υπόψη μας τις εξελίξεις και τη διάθεση απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσα σε διάστημα μηνών. Αυτή  η συνθήκη δεν μπορεί να πληρωθεί με την ανακάλυψη αλλά μπορεί να βάλει ένα πολύ σοβαρό λιθαράκι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» εξήγησε ο κ. Φαραντούρης.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν περνάει μέσα από τους υδρογονάνθρακες, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα παραμένει ευάλωτη αν συνεχίσει να εστιάζει στα ορυκτά καύσιμα, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο ή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, πρέπει να εστιάσει στην διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος, κάτι που έχει αργήσει να κάνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος