Ν. Σαργκάνης στο Πρώτο για τον τελικό του Euro: Δεν υπάρχει συνταγή για να αποκρούσεις πέναλτι – Δεν φτιάχνεις κέικ (audio)

«Τη μεγαλύτερη αγωνία την έχει αυτός που εκτελεί, όχι ο τερματοφύλακας», τόνισε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στον τελικό του Euro, όπου η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας την Αγγλία 3-2 στα πέναλτι.

«Όταν γίνεται πέναλτι, υπάρχει πιθανότητα 85% να μπει γκολ. Και είναι και λογικό, καθώς γίνεται εκτέλεση από τα 11 μέτρα σε ένα τέρμα που έχει μήκος 7.20 τέρμα και ύψος 2.35 μέτρα. Ο τερματοφύλακας έχει να ελέγξει μια περιοχή γύρω στα 16 τετραγωνικά, δηλαδή μια μικρή γκαρσονιέρα. Όλοι θα επιρρίψουν ευθύνες στον εκτελεστή που θα το χάσει. Εάν ο τερματοφύλακας δεχθεί τέρμα δεν θα του πουν τίποτα. Αντιθέτως αν το πιάσει θα είναι ήρωας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το «Φάντομ» των ελληνικών γηπέδων, ο κάθε τερματοφύλακας διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο την αγωνία πριν το πέναλτι. «Τις περισσότερες φορές, είναι απόφαση της στιγμής το πώς θα αντιδράσει, αλλά επιπλέον γνωρίζει το πώς εκτελεί ο αντίπαλός του».

 

Επομένως, σύμφωνα με τον παλαίμαχο διεθνή γκολκίπερ, προχωρά σε ένα συνδυασμό σκέψης για το που θα ρίξει την προσοχή του. «Παρακολουθείς και τα στιγμιότυπα, γνωρίζεις το πώς εκτελεί ο αντίπαλος ποδοσφαιριστής . Δεν είναι κέικ που ξέρεις ότι θες 250 γραμμάρια αλεύρι και τόση ζάχαρη. Παίζει ρόλο εάν ο παίκτης απέναντί σου, είναι για παράδειγμα αριστεροπόδαρος, ή εάν χρησιμοποιεί το δεξί του πόδι. Λαμβάνεις υπόψιν πολλά δεδομένα και οι σκέψεις γίνονται σε δευτερόλεπτα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Σαργκάνη, δεν είναι καλό στον ίδιο αγώνα, ένας ποδοσφαιριστής να εκτελεί 2 και 3 πέναλτι, γιατί σε αυτή την περίπτωση αποκτά πλεονέκτημα ο τερματοφύλακας. «Παίζεις με την ψυχολογία του εκτελεστή, τον “διαβάζεις”, τον “σκανάρεις”. Θα σε κερδίσει μια φορά, δεύτερη, την Τρίτη είναι δύσκολο».

Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα από την καριέρα του, ότι ένας ποδοσφαιριστής του χτύπησε 3 πέναλτι σε τελικό και ο ίδιος απέκρουσε το τρίτο, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κερδίσει το κύπελλο Ελλάδος.

Αναφορικά, με την εθνική Αγγλίας, μίλησε για το δράμα του προπονητή της ομάδας, ο οποίος – όπως είπε- όταν είδε ότι τελείωνε η παράταση, προσπάθησε να βάλει τους πιο σπεσιαλίστες για την εκτέλεση πέναλτι, «αλλά δεν του βγήκε».

Χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να χτυπήσει το τελευταίο πέναλτι των Άγγλων ο Σάκα, αλλά επέρριψε τις μεγαλύτερες ευθύνες στους Άγγλους ποδοσφαιριστές, λέγοντας πώς δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. «Μετά το πρώτο γκολ, η Αγγλία δεν έδειξε τα δόντια της, ενώ αντιθέτως οι Ιταλοί ανέβαιναν διαρκώς και η Άγγλοι δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τον ρυθμό των αντιπάλων», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος