Ν. Βούτσης στο Πρώτο για ομιλία Ζελένσκι: Πρόκειται περί ατοπήματος και ύβρεως με ευθύνη της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής (audio)

«Θα έπρεπε να είχε προειδοποιηθεί σαφώς ή να έχει προκαλέσει αυτή την προειδοποίηση, έδωσε εξηγήσεις ο κ. Τασούλας στην Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε αμέσως μετά, ευθέως μας είπε πως δεν είχε ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Αυτό δεν είναι σωστό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Δεν είναι σωστό γενικότερα να παρεμβάλλονται βίντεο στην ανοιχτή επικοινωνία και μάλιστα χωρίς δυνατότητα όπως είναι εύλογο αντιπαράθεσης, σε μια ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι κατ’ ελάχιστον διπλωματική αβλεψία απολύτως όμως αδικαιολόγητη και μη εξηγήσιμη και βαρύνει πρωτίστως και την ελληνική κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.

Θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο του μηνύματος, ανέφερε ακόμη «όπως γίνεται σε όλες τις διπλωματικές σχέσεις και μάλιστα όταν είναι στο ανώτατο επίπεδο, με παρουσία της ΠτΔ και με μια ομιλία η οποία θα είχε και μια ιστορική διάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκαίρως ότι θα έπρεπε να ειδοποιηθεί η ουκρανική πλευρά να υπάρχει τοποθέτηση και στο ζήτημα της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου και να υπάρχουν τέτοιες αναφορές, όπως γινόταν σε όλα τα κοινοβούλια σε αναφορές σε εθνικά τους θέματα. Επ’ αυτού λοιπόν υπάρχει η πολιτική κριτική. Το άλλο όμως, πρόκειται περί ατοπήματος και περί ύβρεως και είναι έξω από κάθε ευθύνη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Η ευθύνη ανήκει απολύτως στην κυβέρνηση και βεβαίως στο προεδρείο της Βουλής» συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου όπου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανέντιμη χρήση του λάθους για να δικαιολογήσουν την εισβολή και για ίσες αποστάσεις», ο κ. Βούτσης απάντησε «παλιά ξινά σταφύλια».  «Είναι μια απόδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου από το βασικό ζήτημα που ετέθη χθες. Ότι σε τέτοιες πολύ υψηλού διπλωματικού επιπέδου και ρίσκου συναντήσεις, ομιλίες, όπως ήταν η αναμενόμενη ομιλία του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας στην Βουλή, θα έπρεπε να υπήρχε και από την ουκρανική πλευρά και από το προεδρείο της Βουλής, μια πολύ διαφορετική προετοιμασία όπως γίνεται στην διπλωματία και όχι να βρεθεί το κοινοβούλιο ενώπιον της πρόκλησης και της ύβρεως , η οποία δεν έγινε σε κανένα άλλο κοινοβούλιο από αυτά που εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, να υπάρχει ένα προετοιμασμένο βίντεο με μαχητές της Μαριούπολης που δήλωσαν την πίστη τους στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ. Η ευθύνη είναι απόλυτη γι’ αυτό το πολιτικό φιάσκο, αυτή την ύβρη προς την Ελληνική Βουλή και πιστεύω ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι αυτή που έδωσε ο κ. Οικονόμου, όταν είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει επιλέξει κατά την γνώμη μας την λάθος πλευρά της ιστορίας, στην πρώτη γραμμή των απολύτως προθύμων κυβερνήσεων που έσπευσαν να στείλουν και εξοπλισμούς και αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει το αμυντικό δόγμα της χώρας, ο κ. Βούτσης σχολίασε πως εδώ και καιρό το έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με την ευκαιρία των υπερ-εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία φαίνεται και τώρα ότι μπορούν να ισοφαριστούν ή συμψηφιστούν από την πλευρά της γείτονος οποιαδήποτε στιγμή και με αυτή την έννοια απλώς επιβαρύνουν πάρα πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό πέραν του δόγματος της επαρκούς άμυνας για την οποια πάντα ήμασταν όλοι σύμφωνοι και το έχουμε εξυπηρετήσει και ψηφίσει».

Ο κ. Βούτσης, υποστήριξε πως έχει αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. «Έχουμε φύγει από το δόγμα της πάγιας πολυδιάστατης πολιτικής ως δύναμης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και έχουμε πάει σε ένα δόγμα πρόθυμου συνομιλητή και ακραίου φυλακίου της Δύσης απέναντι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο της περιοχής, σε ένα κατευθείαν δόγμα με τον ατλαντισμό, την στιγμή που υπάρχει πια και η προτεραιότητα που κατεδείχθη και από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ υπάρχει και ζήτημα θεμελίωσης ευρωπαϊκής πολιτικής ως αυτόνομου πόλου πάνω στο ζήτημα του σύγχρονου κόσμου, απ’ όλα αυτά έχει πάρει διαζύγιο η κυβέρνηση, αντίθετα κινείται με μια αντίληψη μεγαλοϊδεατισμού για την ευρύτερη περιοχή μας. Αυτά τα συζητήσαμε και με αφορμή την ελληνο-γαλλική και την ελληνο-αμερικανική συμφωνία» ανέφερε τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος