Ο Κάμερον απέναντι στους «27» ενωμένους της ΕΕ – Αφίξεις και δηλώσεις των ηγετών (video)

Για την επόμενη μέρα της Μ. Βρετανίας και της Ευρώπης και τις αλυσιδωτές συνέπειες που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, συζητούν ήδη στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν και την Τετάρτη οι 27 ηγέτες της Ευρώπης. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, συναντά σήμερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον θα έχει συζητήσεις για τις συνέπειες και τις σημαντικές προκλήσεις που αναμένεται να φέρει το Brexit στη Βρετανία και στο εσωτερικό της ΕΕ. “Θα εξηγήσω ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο κ. Κάμερον, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες”.

Οι «27» δείχνουν αποφασισμένοι να εμφανιστούν ενωμένοι ενώπιον του Ντέιβιντ Κάμερον. Ήδη οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στη συνάντηση που είχαν την Δευτέρα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν «επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις» για το Brexit σε αυτή τη φάση και πριν από την υποβολή της αίτησης από τη βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της συνθήκης που προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης μίας χώρας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν φαίνεται να επιθυμεί στην παρούσα φάση να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της συνθήκης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια «αφύπνιση» για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες». «Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ

Ο Σούλτς
Από τους πρώτους που προσήλθαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


Η Μέρκελ

Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο – πλέον – της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις», είπε. «Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», κατέληξε, ενώ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Ολάντ
Το ταχύτερο δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.Όπως είπε, στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Ο κ. Ολάντ επανέλαβε πως οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή, για την οποία, όπως είπε, λυπάται, αλλά τη σέβεται.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Μογκερίνι

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι «27» στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξουν μια συμφωνία πάνω σε έναν οδικό χάρτη σε σχέση με τη διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αισιοδοξεί να βγει προς τα έξω μια εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας των «27», όπως σχολιάζουν στενοί συνεργάτες του.

Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του Brexit (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος