Ο νερόμυλος στο Γάζωρο Σερρών

Κατασκευασμένος το 1864 ο νερόμυλος που βρίσκεται στο αγρόκτημα της οικογένειας Πισπίλη, έχει αναπαλαιωθεί και αποτελεί μνημείο πολιτισμού για το Γάζωρο Σερρών.

Σε απόσταση δέκα λεπτών από την πόλη των Σερρών, στον Δήμο Νέας Ζίχνης και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γαζώρου, ένας παλιός μύλος ζωντανεύει μέσα στον χρόνο. Το άφθονο νερό από τις γύρω πηγές έδωσε την δυνατότητα στο μύλο για 24ωρη  λειτουργία, που άλεθε σιτηρά έως το 1970. Ο τελευταίος μυλωνάς ο Γιάννης Πισπίλης, κάτοχος μιας υλικής και πνευματικής κληρονομιάς, θέλησε να δημιουργήσει κάτι που θα ζήσει περισσότερο από μια γενιά. Σκέφτηκε να συντηρήσει και να παραδώσει τον μύλο των παππούδων του στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει νέα χρήση. Πέρυσι  εγκαινιάστηκε το νέο ανοιχτό αμφιθέατρο που κατασκευάστηκε με δική του πρωτοβουλία, κόστος και εργασία, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, απέναντι από τον Νερόμυλο. Το θέατρο διαθέτει την μοναδική ακουστική των αρχαίων θεάτρων εξηγεί ο κ. Πισπίλης, κάτι που επιτυγχάνεται με την κατάλληλη τοποθέτηση της πέτρας.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο κ. Πισπίλης αναφέρει ότι κάποιος πρόγονος γύρω στο 1850 προερχόμενος από την Καστοριά έφτασε στην περιοχή και κατασκεύασε τον νερόμυλο, με ειδική άδεια που πήρε από τις τότε τουρκικές αρχές. Η αναπαλαίωση του ερειπωμένου μύλου ήταν μια δύσκολη υπόθεση που πέρασε από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά συνάντησε τους σωστούς ανθρώπους με τις ίδιες ευαισθησίες και τα κατάφερε. Με ενέργειές του κ. Πισπίλη ο μύλος χαρακτηρίστηκε από την Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο αξιόλογο δείγμα σημαντικό για την μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Όταν η αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου και των προγόνων μας, “παίρνει σάρκα και οστά” τότε γίνονται μικρά θαύματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος