Ο πολιτικός κόσμος για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου (video)

Τις τραγικές επιπτώσεις του εγκληματικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, που είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη, επισημαίνει ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μηνύματά τους για τη συμπλήρωση 51 ετών από το χουντικό πραξικόπημα. Υπογραμμίζουν επίσης, την ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και στις μέρες μας, τονίζοντας ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκουν ξανά πρόσφορο έδαφος η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού και ναζισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την συμπλήρωση 51 ετών από το Πραξικόπημα σημειώνει: « Η Δημοκρατία συνιστά ένα υπαρξιακό, κυριολεκτικώς, αγαθό για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, το οποίο είναι, εκ φύσεως, εύθραυστο. Οφείλουμε, λοιπόν, να το υπερασπιζόμαστε εμπράκτως, διαρκώς και αδιαλείπτως, και μάλιστα καθένας με την προσωπική του στάση ζωής”.

Το δικό του μήνυμα για τα 51 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Τwitter. Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός, ο ολοκληρωτισμός και ο απομονωτισμός, αλλά η διαρκής εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα και η διεύρυνση των δικαιωμάτων. Μήνυμα για τα 51 χρόνια από το πραξικόπημα της #21_Απριλίου”.

Τις δικές του προσωπικές μνήμες από την εποχή της δικτατορίας ξετύλιξε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μετέχοντας στη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 51 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού των Φυλακών Ωρωπού, υπό τον τίτλο “Ένα οδοιπορικό μνήμης στην κλεμμένη άνοιξη του ’67 – Και συ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό”.

Ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πού βρισκόταν όταν ξέσπασε το πραξικόπημα, πώς βίωσε την επταετή περίοδο, αλλά και στα κατοπινά χρόνια της Μεταπολίτευσης, στο “μεγάλο φαγοπότι” που ακολούθησε, στα μνημόνια, καθώς επίσης και στο “ρήγμα του new deal” που επήλθε με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ήταν ένα ρήγμα νικηφόρο, ελπιδοφόρο και αχαρτογράφητο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε ώστε πια τα παιδιά μας να πολεμούν την αδικία, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τόπους μαρτυρίου, από τους Ωρωπούς των ημερών”.

ΝΔ
“Η επέτειος της 21ης Απριλίου θυμίζει σε όλους θλιβερές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Εποχές πολιτικής ανωμαλίας, υπονόμευσης των θεσμών, εθνικού και κοινωνικού διχασμού. Η αποφυγή ανάλογων φαινομένων στις μέρες μας αποτελεί θεμελιώδη δημοκρατική υποχρέωση κάθε κόμματος και κάθε πολίτη.

Τιμούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα που αντιστάθηκαν στο καθεστώς των συνταγματαρχών και συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αλλά και όλους όσοι έχτισαν μια σταθερή Δημοκρατία και συνέβαλαν στο να βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα σε όλους τους θεσμούς των δημοκρατικών Κρατών της ηπείρου μας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν οι πρωτεργάτες αυτού του επιτεύγματος. Ο αγώνας, όμως, για την προάσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι συνεχής. Τιμώντας τις αξίες και την πολιτική παρακαταθήκη της, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τον αγώνα εναντίον κάθε ολοκληρωτισμού και υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας”, επισημαίνει η ΝΔ.

Κίνημα Αλλαγής

«Κρατάμε ζωντανή στη συλλογική μας μνήμη την καταδίκη των πραξικοπηματιών, που πρόδωσαν την Πατρίδα και κατέλυσαν τη δημοκρατία. Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που με κάθε τρόπο υπερασπίστηκαν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της.

ΚΚΕ

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε αποψινή του ομιλία σε εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος αφιερωμένη στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες, καταρχήν απέτισε φόρο τιμής στον ηρωϊσμό των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χιλιάδων αγωνιστών και στη μνήμη των θυμάτων της χούντας, των αξιωματικών που πάλεψαν εναντίον της, βασανίστηκαν και αποτάχτηκαν. Ανέφερε ότι με την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το σύνθημα “ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώ αναδεικνύεται ότι “η αστική τάξη προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στη χρήση οποιοδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου”, αλλά και ότι “την ίδια στιγμή πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας”.

“51 χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, διδασκόμαστε και τιμάμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όσων φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια και γενικά έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πάλη κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τους αγώνες του λαού, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το Ποτάμι

«Οι χούντες στοχεύουν στο μυαλό. Πολεμούν τους ήχους, τις λέξεις και τις εικόνες που δεν τους αρέσουν», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει ότι πλέον δύο στους τρεις Έλληνες δεν έχουν μνήμες από την απριλιανή δικτατορία, ενώ «κάποιοι σήμερα προσπαθούν να τους πουλήσουν νοσταλγία για τα “καλύτερα εκείνα χρόνια”. Για μια εποχή ασπρόμαυρη που ήταν απλώς μαύρη».

Ένωση Κεντρώων

«Μισό περίπου αιώνα μετά την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών, η Ελλάδα είναι τυπικά δημοκρατική χώρα, όμως δημοκρατία, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

“Η επέτειος του απριλιανού πραξικοπήματος αποτελεί την αφορμή για να ανακαλέσουμε στη συλλογική μνήμη τα οδυνηρά αποτελέσματα της δικτατορίας και να αντλήσουμε εκείνα τα διδάγματα που θα μας εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον. Η δικτατορία επιβλήθηκε λόγω της αδυναμίας του τότε πολιτικού κόσμου να προβλέψει τις εξελίξεις, αλλά μετά από επτά χρόνια κατέρρευσε μέσα σε συνθήκες που οδήγησαν στο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν της μισής Κύπρου”.

ΔΗΜΑΡ

“Η μαύρη επέτειος του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε, δεν χαρίστηκε. Η σημερινή μέρα είναι πολύ μακρινή από το 1967. Είναι πολύ μακρινοί οι ήχοι από τα τανκς, είναι μακρινές οι στρατιωτικές φιγούρες της ΕΣΑ, τα βασανιστήρια, οι φοβισμένες σιωπές. Δυστυχώς όμως δεν είναι μακρινές οι φασιστικές κραυγές και οι εθνικιστικές υπερβολές. Είναι στο χέρι μας να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν, να μην τα βρούμε ξανά μπροστά μας”.

Λαϊκή Ενότητα

“51 χρόνια μετά την 21η Απριλίου 1967. Ο αγώνας για δημοκρατία, Εθνική και λαϊκή κυριαρχία συνεχίζεται. Η συμπλήρωση 51χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 φέρνει στις μνήμες ξανά τις οδυνηρές για τον ελληνικό λαό επιπτώσεις από τη βίαιη κατάλυση της Δημοκρατίας και την επιβολή της στυγνής και αμερικανόπνευστης δικτατορίας. Οι συνέπειες της χούντας «σφράγισαν» την πορεία της χώρας με βασανιστήρια και εξορίες για χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και με την τραγωδία της Κύπρου”.

 ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: «Ανεξίτηλα χαραγμένο να μείνει το εγκληματικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος