Ο ρόλος της Οικονομικής Διπλωματίας και οι διεθνείς εξελίξεις στην 86η ΔΕΘ

Τη σημασία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για την ελληνική οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομική διπλωματία, επισημαίνει σε σε άρθρο του στην ψηφιακή εφημερίδα Political ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Μάλιστα, η Ελληνική Κυβέρνηση, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι φέτος τιμώμενη χώρα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας νέα δυναμική διάσταση στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας.
Στο θέμα της Οικονομικής Διπλωματίας και τις διεθνείς εξελίξεις αναφέρθηκαν ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας και ο Γιάννης Σμυρλής, Γ.Γ. Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει σήμερα να προσελκύσει ξένες στρατηγικές επενδύσεις, να έχουμε αυξήσει τις εξαγωγές και να έχουμε καταστήσει τη χώρα πόλο επενδύσεων δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας με συγκεκριμένους στόχους. Έτσι εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουμε αναπτύξει τις σχέσεις μας και με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο αλλά και με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στόχος μας για φέτος είναι η επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία, πρόσθεσε ο κ. Φραγκογιάννης.
Στη μεγάλη σημασία της Οικονομικής Διπλωματίας στο χτίσιμο των διεθνών σχέσεων αναφέρθηκε και Γιάννης Σμυρλής. Η χώρα έχει περάσει μια δύσκολη δεκαετία και έχει πληγεί το όνομά της στο εξωτερικό. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και μπορεί να αλλάξει, πρόσθεσε ο κ. Σμυρλής. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ενέργεια, στα data αλλά και τα logistic centers. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία για την ψηφιακή διασύνδεση με τη Σιγκαπούρη.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της επιβολής των κυρώσεων προς τη Ρωσία ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο παράδειγμα των γουναράδων της Καστοριάς, που επλήγησαν κατά 95% στις εξαγωγές τους και το υπουργείο τους έφερε σε επαφή με Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες δίνοντας λύση στο πρόβλημά τους.

Ρεπορτάζ Αλεξία Καλαϊτζή
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος