Ο Σπ. Λαζαρίδης ξεναγεί τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Περισσότεροι από 110 μαθητές της Γ΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης θα ξεναγηθούν, την Τρίτη 20 και την Πέμπτη 22 Απριλίου, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, από τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Σπύρο Λαζαρίδη, με την υποστήριξη του δήμου Παύλου Μελά.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν τμηματικά, κατά τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, με όλα τα γενικά και ειδικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, σταθερές ομάδες μαθητών στις δραστηριότητες).

Με τη σύμβαση παραχώρησης του στρατοπέδου στον δήμο Παύλου Μελά κατά χρήση, «ο δήμος και η τοπική κοινωνία βγαίνουν στο προσκήνιο και καλούνται να αναμετρηθούν με το παρελθόν και το μέλλον», και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, κέντρο ιστορικής μνήμης και πυλώνας πολιτισμού, διασυνδέει την εκπαιδευτική κοινότητα με τις εξελίξεις και την προοπτική της επόμενης ημέρας.

Τα οδοιπορικά-ξεναγήσεις του φθινοπώρου του 2019 στους τόπους ιστορικής μνήμης με τον Σπύρο Λαζαρίδη και περισσότερους από 200 συνοδοιπόρους του, κατοίκους του δήμου και επισκέπτες, αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία ιστορικής διαδρομής στο χώρο που οδεύει προς τη μεταμόρφωσή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Η ιχνηλασία με τον ερευνητή της ιστορίας της δυτικής Θεσσαλονίκης που ανέδειξε τη σπουδαιότητα του πρώην στρατοπέδου είχε συνοδευτεί από θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση, τραγούδι.

Η πανδημία απλώς ανέβαλε την αυτονόητη συνέχεια αυτών των πολύτιμων δράσεων και τώρα δίνεται η ευκαιρία στη νεότερη γενιά, στους μαθητές,  συνδυαστικά με πεζοπορία και άσκηση, να  ακούσουν ιστορίες και να μάθουν για τη δυτική Θεσσαλονίκη και το στρατόπεδο, από τον αξιόπιστο αφηγητή Σπύρο Λαζαρίδη. Τέτοιες εμπειρίες ενισχύουν την κοινωνική μνήμη, διδάσκουν και, μέσα από την ανάδειξη της  ταυτότητας του τόπου, ενθαρρύνουν τη σύγχρονη συλλογική φαντασία και δημιουργικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος