Οι κέφαλοι βγήκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως

Ξεγελάστηκαν τα ψάρια από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και βγήκαν στην επιφάνεια του λιμανιού της Αλεξανδρουπόλεως, αναζητώντας τροφή.

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο εξηγεί ο Δημήτρης Σαρίκας πρόεδρος αλιέων Αλεξανδρουπόλεως. Οι κέφαλοι περί ων ο λόγος ζουν σε βαθιά νερά και ανέβηκαν στην επιφάνεια, γιατί εκεί η οξυγόνωση είναι μεγαλύτερη.

Δεν χρήζει ανησυχίας σημειώνει ο Στέλιος Κατσανεβάκης, καθηγητής στο τμήμα ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Δεν υπάρχουν λύματα ή μόλυνση, που να προσέλκυσε τα ψάρια. Αυτό αποδεικνύεται από τα δελφίνια που έχουν μπει στο λιμάνι αναζητώντας τροφή στα κοπάδια, τα οποία βεβαίως επιστρέφουν στα βαθιά νερά.

Εκείνο που προβληματίζει σύμφωνα με τον κ. Κατσανεβάκη, είναι  η μαζική θνησιμότητα πληθυσμών πίννας, από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά όστρακα στη Μεσόγειο, που άρχισε παρατηρείται από το 2018. Εκτιμάται ότι σε περιοχές του βορείου Αιγαίου έχει ήδη αφανιστεί πάνω από το 90% του πληθυσμού και αυτό οφείλεται σε ένα παράσιτο, το οποίο  μεταφέρεται μέσω θαλασσίων ρευμάτων.

Ένα ακόμη ανησυχητικό φαινόμενο είναι η είσοδος στην Μεσόγειο επικίνδυνων ξενικών ειδών, όπως το λεοντόψαρο που καταστρέφουν την πανίδα και χλωρίδα των θαλασσών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος