Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια – Ηρεμία μετά τα επεισόδια (video)

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των συνδικάτων στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή κατά των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Ηρεμία επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια, με νεαρά άτομα, που φορούσαν κουκούλες, να ρίχνουν μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των ΜΑΤ στο Σύνταγμα και τις αστυνομικές δυνάμεις να «απαντούν» με χρήση χημικών. Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου ομάδες αναρχικών ενεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Παράλληλα, άλλα άτομα πέταξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επεισόδια μικρής έκτασης έγιναν και στην Ομόνοια. Η αστυνομία δεν έχει κάνει προσαγωγές. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ είχε συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υπολειτουργούν λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη συμβολή της Αμαλίας με την Πανεπιστημίου, όταν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με πέτρες και καπνογόνα στις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Νέα συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για αύριο, σε Αθήνα και θεσσαλονίκη. Αύριο Πέμπτη θα γίνει στο Σύνταγμα νέα συγκέντρωση με συναυλία.

Με σύνθημα «την ενότητα και τον ξεσηκωμό ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο» η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στη σημερινή απεργία. Οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και εργατικά σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις αύριο στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πορείας, ενώ βρισκόταν στην οδό Τσιμισκή, κάποιοι πέταξαν κόκκινες μπογιές στην πύλη και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια – Ηρεμία μετά τα επεισόδια (video)Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε νωρίτερα συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ταξικός πόλεμος ουσιαστικά τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μαραθώνιος, δεν είναι τουφεκιά στον αέρα. Ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, διαρκείας, τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχτούν στο καλάθι της ιστορίας και αυτό ο μόνος αρμόδιος, υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Γι’ αυτό το κάλεσμά μας είναι: λαϊκός ξεσηκωμός παντού, ούτε μέρα ούτε ώρα χαμένη, δεν τελειώνει η μάχη ούτε σήμερα ούτε αύριο, συνεχίζεται. Το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις, το αγωνιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η κοινωνική συμμαχία, θα είναι παρόντες κάθε μέρα παντού και στους δρόμους και στη Βουλή, στα εργοστάσια, στις πόλεις και τα χωριά. Ο αγώνας είναι διαρκείας, θα πρέπει να οδηγήσει σε ανατροπή αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, των κυβερνήσεών του, για αποδέσμευση από την ΕΕ, με ένα κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο που θα έχει στο νου του, στο επίκεντρό του, τον εργαζόμενο άνθρωπο, θα έχει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του λαού μας”.

Μετ’ εμποδίων η λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω των στάσεων εργασίας, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.

Στην απεργία συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, όπως και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, ενώ απέχουν από τα καθηκοντά τους δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει από αύριο και οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ ΟΤΑ.

Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου – όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι – να διευκολυνθούν οι απεργοί να μεταβούν στις συγκεντρώσεις. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και αύριο, Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, ως τις 3 το μεσημέρι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση, ενώ έχουν γίνει τροποποιήσεις σε πολλές πτήσεις. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: «Παραλύει» η χώρα από την γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ – Συλλαλητήριο και την Πέμπτη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος