Π. Λιάκουρας: Τι στ’ αλήθεια εξυπηρετεί η τελευταία συνέντευξη Ερντογάν (audio)

Πολύ σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ γιατί είναι αυτό που μας καίει, να έχουμε πάνω στο τραπέζι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «το momentum είναι ιδιαίτερο και δύσκολο, ήδη η Μεσόγειος από τη Λιβύη μέχρι και το Ιράν φλέγεται, συνεπώς εάν έχουμε ήδη προβλήματα από αυτά, ας μη προστεθούν και τα καμώματα της Τουρκίας».

Ο κ. Λιάκουρας επεσήμανε ότι «ο Ερντογάν στην τελευταία του συνέντευξη αποκαλύπτει πως έχει γίνει μεγάλη προετοιμασία για τη συμφωνία με τη Λιβύη, από την εποχή του Καντάφι”.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι “τότε γίνονταν και δικές μας διαβουλεύσεις με το καθεστώς της Λιβύης για την οριοθέτηση με εμάς της υφαλοκρηπίδας, και ότι πράγματι υπήρχαν πολλές δυσκολίες από την πλευρά τους, επικαλούμενοι διάφορα θέματα».
«Έγιναν πολλές προσπάθειες το 2004 -2005, μάλιστα είχε μεταβεί επι τούτου ο τότε υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και έκανε τις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Λιάκουρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο πως η Λιβύη δεχόταν κάποιες πιέσεις από την Τουρκία. Η Λιβύη όμως δεν έχει ακριβώς την ίδια αντίληψη μεθόδου οριοθέτησης με εμάς, πρόσθεσε. Εμείς παραδοσιακά είμαστε υπέρ της μέσης γραμμής, δηλ. ότι το απώτατο ελληνικό νησί θα θεωρείται ότι είναι σημείο βάσης από το οποίο θα αρχίσουν να μετρούνται όλες οι θαλάσσιες ζώνες. Αυτό δεν ισχύει για τις χώρες που ακολουθούν τη μέθοδο της ευθυδικίας και σε αυτές ανήκουν και η Τουρκία και η Λιβύη. Τότε έγιναν πολλές προσπάθειες για να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική λύση και ίσως ήταν σκόπιμο τότε να είχαμε προχωρήσει γιατί σήμερα δεν θα είχαμε τα τετελεσμένα της Τουρκίας με τη συμφωνία που συνήψε με τη Λιβύη».
Ο κ. Λιάκουρας τόνισε ότι «ο Ερντογάν σε αυτή του τη συνέντευξη λέει ορισμένες αλήθειες με ωμό τρόπο. Ότι η συμφωνία έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη αυτά που οι ίδιοι θεωρούν ότι έπρεπε να λάβουν. Αναφέρει πως διαφοροποίησαν την αρχική χάραξη της οριοθέτησης από τον υπουργό Άμυνας τον Ακάρ, όπου ήταν σαρωτική η αφαίρεση της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Κρήτης και τελικά με τη ισχύουσα συμφωνία την «μάζεψε» και έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχει στα νότια της Κρήτης ένα τρίγωνο ελεύθερο σε υφαλοκρηπίδα».
Ο κ. Λιάκουρας επισημαίνει ακόμα ότι ο Ερντογάν στη συνέντευξή του λέει ακόμη «ότι έχουν κάνει μία οριοθέτηση, έχουν δυο πλωτά γεωτρύπανα και δύο σκάφη ερευνών. Όμως το θέμα είναι ότι δεν θα το προχωρήσει σε αυτό που έχουν ορίσει ως υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά ότι πρόκειται να παραχωρήσει εν είδει δανείου τα πλωτά σκάφη του και στη Λιβύη. Αναφερόμενος στο λόγο που οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και Κύπρος ήθελαν να τον «φυλακίσουν» στη Μεσόγειο θάλασσα. Επισημαίνει ακόμα ότι είπε στην Ελληνική αντιπροσωπεία όταν συναντήθηκαν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, πως εάν η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, εσείς να αποταθείτε σε διαδικασίες που δεν είναι αντίθετες με διεθνές δίκαιο και λύστε το εκεί το θέμα, δείχνοντας το δικαστήριο της Χάγης».
«Ο Ερντογάν σχετικά με τη Λιβύη προσβλέπει σε μια κυβέρνηση τύπου εθνικής ενότητας που η Τουρκία θα παίζει τον ρόλο ειρηνευτικής αποστολής τρόπον τινά, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί τον όρο συντονισμό , ότι ο στρατός της θα συντονίζει τους δύο στρατούς που υπάρχουν και πιθανόν να αποτρέψει τυχόν είσοδο στρατευμάτων άλλων χωρών» τονίζει ο κ. Λιάκουρας.

Ιράν- ΗΠΑ

Ο κ. Λιάκουρας δήλωσε ότι υπάρχει η άποψη ότι οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει το άρθρο 2 παράγραφο 4 που απαγορεύει τη χρήση βίας. Τόνισε όμως το άρθρο αυτό το έχει ήδη παραβιάσει το Ιράν, μάλιστα όχι με καθαρή επέμβαση, αλλά με covert, με τη δράση του Σουλειμανί σε τρίτες χώρες. Όλα δείχνουν ότι ο Σουλειμανί είχε στόχο το προσωπικό των ΗΠΑ, άρα το διακύβευμα είναι η προστασία του προσωπικού. Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Λιάκουρας, ότι προχωρά κάποιος τηρώντας δυο αρχές: την αναγκαιότητα, ότι δηλ. δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αποτρέψω κα την αναλογικότητα ότι δηλ. κάνω χειρουργική απόφαση και δεν χτυπώ αδιακρίτως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος