Π. Οικονόμου στο Πρώτο: Σε μια κατάσταση απελπισίας είναι πιο εύκολο να προκληθεί μια συνειδητή πυρηνική καταστροφή από τους Ουκρανούς (audio)

«Η Ζαπορίζια είναι μια εγκατάσταση που έχει 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν καμία σχέση με πυρηνικά όπλα άμεσα άλλα έχουν άμεση σχέση με πυρηνική καταστροφή γιατί αν βομβαρδιστούν ή εκραγούν, εσκεμμένα ή όχι και γίνει ένα ανάλογο με το Τσέρνομπιλ ατύχημα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο τέως επιθεωρητής Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παντελής Οικονόμου.

Η Ουκρανία διαλύεται αυτή την στιγμή, επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσει η ίδια σε σημείο απελπισίας, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου. Να φτάσει δηλαδή η Ουκρανία σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που θα έχει από την δύση, όπως συμβαίνει ήδη, που δεν μπορεί να της δώσει αεροπλάνα, συγκεκριμένα όπλα, στρατό. «Και ισοπεδώνονται. Σε μια τέτοια κατάσταση απελπισίας, πολύ πιο εύκολα μπορούν να προκαλέσουν μια συνειδητή πυρηνική καταστροφή οι Ουκρανοί, γιατί οι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν μαζί με το Τσέρνομπιλ που είναι μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη, μπορούν να απελευθερώσουν τον Αρμαγεδδόνα. Το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, συγκεντρωμένο σε έναν χώρο, το οποίο σήμερα κατέχεται από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι χειριστές όμως είναι Ουκρανοί, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο, όπως μαρτυρούν καθημερινά οι εκθέσεις που βγάζει η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας. Ζουν σε μια κατάσταση καταπιεστική και είναι μια πολύ λεπτή δουλειά, χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση και ψυχραιμία, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα λάθος, όπως έχει γίνει η αρχή κάποιων λαθών και τα πρόλαβαν. Κάτι πυρκαγιές από δήθεν βομβαρδισμούς. Αλλά όταν έχει σκοτωθεί η οικογένεια ενός χειριστή, πυροβολούνται στα παράθυρα, πέσει μια χειροβομβίδα δίπλα τους, είναι πολύ εύκολο να πατήσει 2-3 κουμπιά και να τιναχθεί το εργοστάσιο στον αέρα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Η επέκταση του πολέμου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, τόνισε, γιατί μπορεί να οδηγήσει με μικρή πιθανότητα, αλλά με τις τεράστιες τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτή η πιθανότητα, στην χρήση πυρηνικών όπλων, έστω και τακτικών. «Όχι στρατηγικών, γιατί αυτό θα είναι το απόλυτο παράλογο. Και η παραμικρή χρήση όμως, τακτικών όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει την απέναντι πλευρά σε δυναμική απάντηση, ίσως όχι απ’ ό,τι λέει η δύση σε χρήση πυρηνικών όπλων αλλά σε μεγάλης ισχύος συμβατική αντεπίθεση που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε το χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων, οπουδήποτε βρίσκονται, ακόμα και εκτός Ουκρανίας» ανέφερε.

Όσο αφορά την χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, θεωρητικά είναι πιθανή, πρόσθεσε ο ίδιος, συνειδητά ή σκόπιμα από την στιγμή που υπάρχουν. Ωστόσο παρά τα όσα γράφονται, ο κ. Οικονόμου εκτιμά ότι η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση «αν και μικρή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, γιατί αν συμβεί θα εμπλακεί αυτόματα και το ΝΑΤΟ, το έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν ανεχθούν χρήση πυρηνικών όπλων, στρατηγικών τακτικών από την Ρωσία, που σημαίνει ότι θα εμπλακούν και αυτοί. Δηλαδή να ενταχθούν δύο πλευρές κάτοχοι πυρηνικών» συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος