Π. Βλάχος στο Πρώτο: Πλαφόν 40€ στο pcr-Συνταγογράφηση μόνο σε  συγκεκριμένες ομάδες (audio)

«Η δική μας πρόταση λέει καταρχήν ότι για να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τις ουρές, για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα του ιού και να μην ταλαιπωρούμε ούτε το σύστημα ούτε τους πολίτες, πρέπει τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ να κάνουν μαζικά pcr και rapid test σε περισσότερα σημεία και με διευρυμένο ωράριο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος.

Υπάρχουν πολλά Κ.Υ. που καθημερινά κάνουν 100άδες εμβολιασμούς αλλά ταυτόχρονα κάνουν μαζικά δωρεάν pcr και rapid test σε 100άδες πολίτες, ανέφερε ο κ. Βλάχος. «Νομίζω εχθές έκαναν 700. Αν θέλουν να κάνουν κάποιοι στα εργαστήρια και έχουν τα χρήματα να διαθέσουν, μια τιμή που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, θα ήταν να μπει ένα πλαφόν στα 40 ευρώ. Γιατί ενώ ξεκίνησε στην Ευρώπη μια τάση δωρεάν συνταγογράφησης, η τάση αντιστρέφεται, πηγαίνοντας σε πολύ περιορισμένη συνταγογράφηση και με αυξημένες τιμές. Η Γερμανία ξεκίνησε με πολύ χαμηλότερες τιμές πριν 3 μήνες και αυτή την στιγμή για να κάνει μοριακό τεστ κοστίζει 130-140 ευρώ. Και υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

«Επιπλέον αν πας να κάνεις μοριακό τεστ αυτή την στιγμή στην χώρα μας, είναι τόσο φορτωμένο το σύστημα που χρειάζονται 48 έως 72 ώρες για να πάρεις αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο είναι πάρα πολύ δύσκολο να ιχνηλατηθεί ο ιός. Και με την Όμικρον που μεταδίδεται τόσο γρήγορα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν στείλουμε όλο τον κόσμο να κάνει pcr να ιχνηλατήσουμε τον ιό» συμπλήρωσε ο κ. Βλάχος.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τον γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος είναι δωρεάν μοριακά τεστ σε δημόσιες δομές, να δοθούν περισσότερα σελφ τεστ στους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας πως για όσους θέλουν να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν να είναι δωρεάν το pcr για όλους. «Πρώτον γιατί θα μπούκωνε το σύστημα, δεύτερον γιατί δεν είναι συμφέρουσα η τιμή για τα ιδιωτικά εργαστήρια με τις τιμές που αγοράζουν και το προσωπικό που απασχολούν και τρίτον η τάση είναι αντίστροφη και δεν μπορεί το κράτος να σηκώσει μια μαζική συνταγογράφηση όλου του πληθυσμού». Σημείωσε ότι τα κριτήρια για δωρεάν συνταγογράφηση σε συγκεκριμένες ομάδες θα πρέπει να καθοριστούν από τους ειδικού και ότι  δεν μπορεί να γίνει για όλο τον πληθυσμό. «Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη δωρεάν συνταγογράφηση για όλους» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος