Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Καθημερινή και δύσκολη η μάχη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενάντια στον κορονοϊό

Array

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας που “δοκιμάζει” το ΕΣΥ. Σήμα κινδύνου για ολοένα και νεότερες ηλικίες που νοσούν με κορονοϊό, ενώ καθημερινή είναι η μάχη σε κάθε νοσοκομείο. Ακόμη μία δύσκολη εφημερία πέρασε ο «Ευαγγελισμός», λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με covid-19 που είχαν ανάγκη νοσηλείας.
Την στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εντείνεται, και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των εισαγωγών, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα, έχει αυξηθεί κατά 56%.
Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται συνολικά 180 ασθενείς με covid , ενώ, σε κάθε εφημερία, δεν υπάρχουν πάνω από  2-3 κενές κλίνες ΜΕΘ.  Στο Παπανικολάου, άνοιξαν ακόμη δύο  κλινικές για covid, ενώ ασθενείς με ήπια συμπτώματα μεταφέρθηκαν στην Αρωγή.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 110.000 τεστ αυτοδιάγνωσης περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που έφτασε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. 55.000 στο Ωραιόκαστρο και άλλα τόσα στη Νέα Ραιδεστό.  Πάντως, οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την παραλαβή τους σε 25άδες, καθώς θα πρέπει να τα ανασυσκευάζουν σε ατομικές συσκευασίες, μία διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, για να μην υπάρξουν επιμολύνσεις.

Την ίδια ώρα, και με  την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, διεκδικούν προσλήψεις υγειονομικών, επίταξη ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει τονίσει ότι τα οφέλη του AstraZeneca στην πρόληψη του κορονοϊού υπερτερούν κατά πολύ του ενδεχόμενου κινδύνου θρόμβωσης, παρόλο που η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βρετανίας εξετάζει να αναστείλει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε νεότερους ανθρώπους.
Με όπλα, πάντως, τους ταχύτερους εμβολιασμούς και τα τεστ αυτοδιάγνωσης, σχεδιάζεται η ασφαλής επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, με προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΣΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΤΑ ΤΣΙΟΠΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος