Έπεσε η «αυλαία» των Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ με Χημεία, Οικονομία-Θέματα και απαντήσεις από το ert.gr (video)

Σε Χημεία και Οικονομία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, ρίχνοντας έτσι την «αυλαία» των Εξετάσεων με τα βασικά μαθήματα (Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού). Στη συνέχεια, από την 1η έως και τις 13 Ιουλίου, τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά.

Όπως σε όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών, το ert.gr παρουσιάζει τα θέματα των εξετάσεων, μόλις ανακοινωθούν από το Yπουργείο Παιδείας, όπως και τις απαντήσεις από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Επίσης οι απαντήσεις παρουσιάζονται από το Πρώτο Πρόγραμμα και στις 16.30 από την ΕΡΤ2 σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή.

Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έχουν επιλέξει το νέο σύστημα Πανελλαδικών, εξετάστηκαν στο μάθημα της Χημείας (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στο μάθημα της Οικονομίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Δείτε τα θέματα με το Νέο Σύστημα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σχολιαμός Χημείας

Τα θέματα της Χημείας προσανατολισμού είναι απαιτητικά ως προς τον χρόνοδιαχείρισης και εμπεριέχουν αρκετές λεπτομέρειες. Καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης, είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, σχολίασε η ΟΕΦΕ. Συγκεκριμένα:
1ο Θέμα: Υπάρχουν σημεία που χρειάζεται προσοχή προκειμένου να επιλεγεί η σωστή απάντηση.
2ο Θέμα:Υπάρχουν ερωτήματα με λεπτομέρειες. Για να απαντήσουν με επιτυχία οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει σε βάθος τη θεωρία.
3ο Θέμα: Σαφή ερωτήματα με μεγάλη έκταση
4οΘέμα: Τα ερωτήματα απαιτούν λεπτομερείς απαντήσεις με μεγάλη έκταση ενώ παράλληλαχρειάζονται κριτική ικανότητα. Είναι εμφανής η τάση να εξετάζεται η Χημεία μέσα από το πρίσμα των βιομηχανικών εφαρμογών, αναφέρει η ΟΕΦΕ.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) εξέφρασε τον προβληματισμό της για ορισμένα θέματα της Χημείας τα οποία όπως είπε εμφανίζουν ασάφειες, κυρίως επιστημονικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τους εξαιρετικά προετοιμασμένους μαθητές. Όπως είπε τα θέματα της Χημείας δεν απαιτούσαν απομνημόνευση, ελέγχουν το σύνολο της ύλης και απαιτούν υψηλή κριτική ικανότητα. Εμφανίζουν όμως ασάφειες ως προς τη διατύπωσή τους, είναι αυξημένης δυσκολίας, η έκταση τους είναι δυσανάλογη ως προς τον χρόνο εξέτασης τους, ενώ κάποια ερωτήματα εμφανίζονται οριακά εκτός της διδασκόμενης ύλης. Χαρακτηρίζονται ως δύσκολα προβληματίζοντας ακόμη και τους πιο άριστους μαθητές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σχολιασμός Οικονομίας Προσανατολισμού

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα σημερινά θέματα στην Οικονομία Προσανατολισμού ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Οι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στο σύνολο του διαγωνίσματος. Η διατύπωση ήταν απόλυτα κατανοητή και οι αλγεβρικές πράξεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Καλύφθηκε πλήρως η ύλη.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έχουν επιλέξει το παλαιό σύστημα Πανελλαδικών, εξετάστηκαν επίσης στη Χημεία (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Δείτε τα θέματα με το Παλαιό Σύστημα

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Ημερήσια)

ΧΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (Εσπερινά)

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Ημερήσια)

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (Εσπερινά)

Σχολιασμός Αρχών Οικονομικής Θεωρίας

Τα σημερινά θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν σε σταθερό επίπεδο δυσκολίας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, σχολίασε η ΟΕΦΕ. Οι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στο σύνολο του διαγωνίσματος. Ποιοτικά το άριστα μπορεί νατο πετύχει ο πολύ καλά προετοιμασμένος μαθητής αφού υπήρχαν κάποιες παγίδες στο 4ο θέμα, που όμωςδεν δημιουργούν πρόβλημα. Η διατύπωση ήταν απόλυτα κατανοητή και οι αλγεβρικές πράξεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.Καλύφθηκε πλήρως η ύλη.

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Απαντήσεις στη Χημεία Προσανατολισμού – Νέο Σύστημα

Απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού – Νέο Σύστημα

Απαντήσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – Παλαιό Σύστημα (Ημερήσια)

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος