Άναψαν τα καζάνια για το παραδοσιακό τσίπουρο στο Νέο Πετρίτσι του νομού Σερρών, όπου βρίσκεται ίσως το πιο παλιό αποστακτήριο. Τα μυστικά της παρασκευής του…”ποτού της παρέας” αποκάλυψε στην κάμερα της ΕΡΤ3, ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Σερρών, κ. Αντώνης Αλαμάνης.
«Το τσίπουρο ήταν το ποτό των γεωργών, των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Γι’ αυτούς δίνονταν οι άδειες, ουσιαστικά για να μην πετούν ό,τι περίσσευε από την παραγωγή τους, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια. Η διαδικασία της απόσταξης, από το πάτημα των σταφυλιών, την έγχυση του μείγματος στο καζάνι, το βράσιμο (απόσταξη) μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν στον λευκό πλαστικό κουβά οι πρώτες σταλαγματιές του τσίπουρου, είναι μία τελετή στα τσιπουράδικα. Αν και ο κ. Αλαμάνης επισημαίνει ότι ιδιαίτερα
στην επαρχία νιώθεις αυτό το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων την περίοδο της απόσταξης, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, δεν μαζεύονται πια φίλοι γύρω από το καζάνι και δεν γίνονται γλέντια κατά το βράσιμο, όπως άλλες χρονιές.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος