Πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών δυνάμεων παρά την αναδίπλωση Τραμπ (video)

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει οι προετοιμασίες της Άγκυρας για εισβολή στη βόρεια Συρία προκειμένου, όπως υποστήριζε, να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας» στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της. Για αυτοσυγκράτηση  των εμπλεκομένων μερών κάνει λόγο ο γ.γ. του ΟΗΕ. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Οι -υπό κουρδική ηγεσία- Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπογράμμισαν πως δέχθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι οι δυνάμεις τους δεν θα αναμειχθούν σε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Αμερικανός αξιωματούχους δήλωσε ότι θα παραμείνουν στην Συρία αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Χαρακτήρισε μάλιστα “κακή ιδέα να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων”.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έλαβε μέτρα για να περιοριστεί η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία.

Μετά και τις αντιδράσεις, πάντως,  στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Ντ.Τραμπ αναδιπλώθηκε και απείλησε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η Άγκυρα υπερβεί τα όρια.

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΒΑ Συρία θα είναι ένα προσωρινό μέτρο, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, ο οποίος στήριξε την κυριαρχία της Συρίας και εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση.

«Όλα τα μέρη» να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη ΒΑ Συρία, προέτρεψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σχετική είδηση:

Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας-Απειλές Τραμπ μετά τις αντιδράσεις στις ΗΠΑ (video)

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος